eur:
394.96
usd:
365.53
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő emberek Peking üzleti negyedében 2023. január 3-án. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával. A járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A tudósok figyelmeztették Kínát, hogy az ország a koronavírus-fertőzések többszörös hullámával néz szembe, mivel az Omikron-változat mutálódik. Shan Lu Liu, az Egyesült Államok Ohio Állami Egyetemének virológusa szerint az újbóli fertőzések aránya növekedni fog, ha a vakcina elleni védettség csökken.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Covid-járvány: Peking nem tűri a kritikát

Kína több mint 1100 olyan közösségimédia-fiókot függesztett fel, amelyek bírálták a kormány járványkezelési intézkedéseit.

A Kínában széles körben használt Sina Weibo közösségimédia-platform közlése szerint összesen mintegy 13 ezer olyan szabálysértéssel volt dolguk, melyek a kormány koronavírus elleni rendelkezéseinek kidolgozásában részt vevő, vagy az azt támogató szakértők, kutatók, egészségügyi dolgozók ellen irányult. Ennek következtében 1120 felhasználót függesztettek fel véglegesen vagy ideiglenesen.

Az országot kormányzó Kínai Kommunista Párt az elmúlt években nagy mértékben az egészségügyi és orvosi közösségre támaszkodott a járványügyi intézkedések hatásosságának és szükségességének igazolásában.

Az elmúlt időszakban

Kína a kirobbanó tiltakozások hatására azonban szakított a csaknem három évig fennálló zéró-Covid politikájával,

és jelentősen lazított a járványmegelőzési szabályokon. Nem csak a karanténkötelezettség szűnt meg, de jórészt a tömeges teszteléssel is felhagytak, ezután nagy mértékben emelkedett a fertőzések és a halálozások száma.

A közelgő, két hét múlva esedékes kínai újév kapcsán a kínai közlekedési minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, minimalizálják az utazások számát, különösen az olyan veszélyeztetett társadalmi csoportok védelmében, mint az idősebbek, a várandós nők, a gyerekek vagy a tartós betegségben szenvedők.

Januártól több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Belgium és Svédország is szigorított a Kínából érkező beutazókra vonatkozó szabályokon, de ugyanígy tett Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok is.

A felhasználói szabályzatára támaszkodva a Sina Weibo közölte:

tovább növelik a "törvényellenes tartalmak" elleni eljárások hatékonyságát

annak érdekében, hogy "a felhasználók többségének egy harmonikus és befogadó közösségnek adhassanak teret".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Elsősorban a jelentősen megnövekedett villamosenergia költségeknek köszönhetően megugrott a PannErgy hőértékesítésből származó árbevétele 2023-ban, ezzel a tavalyi rekordévre is rákontrázva új bevételi csúcsot ért el a társaság. A negyedik negyedév a meleg időjárás miatt már kedvezőtlenül alakult a társaság számára (és a Miskolci Projekt késlekedése is rontja a kilátásokat), ám ezzel együtt is soha nem látott profitot tudott elérni a lezárt évben a társaság - derül ki az éves jelentésből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×