eur:
393.58
usd:
368.52
bux:
66093.96
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Asian young woman using a smartphone in the airport departure terminal. traveling after covid-19 reopening country border.
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

Kína bedühödött az utazóit érintő korlátozások miatt

Peking „válaszlépésekkel” fenyegetőzött, mert feldühítették a kínai utazókra kivetett külföldi korlátozások. A karanténrendelkezések feloldása nyomán a hatalmas országban megsokasodtak a koronavírus-fertőzések, amik nyomán több ország tesztet követel meg a Kínából érkezőktől.

„Elfogadhatatlan” – ez volt a kínai kormány reakciója arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, néhány európai és ázsiai ország is negatív Covid-teszteredménnyel engedi csak be a Kínából érkező utazókat.

„Szerintünk az egyes országoknak a Kínát célzó belépési korlátozásai nélkülözik a tudományos alapot és egyes, túlzó lépések még inkább elfogadhatatlanok (…), politikai okokból manipulálni akarják a Covid-intézkedéseket, a kölcsönösség elve alapján pedig válaszintézkedéseket teszünk” – közölte Ning Mao külügyi szóvivő. Ez volt az eddigi legkeményebb reakció Kína részéről arra, hogy egyre több ország korlátozza állampolgárai szabad belépését a népköztársaságban elszabadult fertőzések miatt.

Fényképek és videók tanúsága szerint Kínában olyan mértékben megugrott a betegek száma, hogy a kórházak előtt, az utcán is elláttak már embereket. A halottaskocsik pedig sorban állnak a krematóriumoknál.

A héten Ausztrália és Kanada is meglépte, hogy csak negatív teszt eredmény birtokában engedi gépre szállni a Kínából induló utazókat. Ázsiai országok – Dél-Korea, India, Japán – is hasonló lépéseket vezettek be.

Malajziában viszont vitát váltott ki, hogy mit kéne tenni; a kormány végül úgy döntött, hogy a Kínából érkező gépek mosdóinak vizét, és nem az utasokat fogják tesztelni. Annak ellenére, hogy ezt sokan követelik, a Nyugaton többször bírált Anwar Ibrahim miniszterelnök nem volt hajlandó kifejezetten a kínai utazók elleni intézkedést bejelenteni, jelezve: az Egyesült Államokban is megugrottak a Covid-halálesetek.Tudósítók ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy a héten elismert 450, hétnapos átlagra kivetített amerikai halálozási adat sokkal alacsonyabb, mint a tavaly februári napi 2500-as.

Új-Zéland sem volt hajlandó korlátozni a kínai utazók belépését, de véletlenszerűen tesztel.

A pandémia nyomán Kína vezette be a világ legkeményebb beléptetési procedúráját és az ellenmondásos zéró-Covid-fellépésével drasztikusan korlátozta lakosai szabad mozgását. A rendelkezéseket végül a példátlan kormányellenes kínai tüntetések után hirtelen eltörölték.

Több ország most azzal vádolja Pekinget, hogy nem szolgáltat hiteles fertőzési adatokat. Viszont egyes szakértők szerint a tesztek nem hatásosak: olyan is lehet, hogy valaki csak az érkezés után napokkal produkál pozitív teszteredményt, azaz már behozta a vírust – emlékeztetnek.

Míg az Egyesült Államok és más országok közölték, hogy járványellenes, nem politikai lépésekről van szó, a kínai egészségügyi hatóság szóvivője azt állította: a pandémia kezdete óta, átlátható módon megosztják az adatokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemző várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×