eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Schengen writing on airport arrivals
Nyitókép: robypangy/Getty Images

Bécsben is össztűz zúdult az osztrák kormánypártra a schengeni vétó miatt

Immár nemcsak az uniós partnerek, hanem az osztrák pártok többsége is bírálja a kormányzó néppártot (ÖVP) Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának megakadályozása miatt. A bírálók között van a koalíciós partner Osztrák Zöld Párt is.

Karl Nehammer kancellár álláspontját is ismertetve a néppárti belügyminiszter korábban arra hivatkozva utasította el bolgár és a román csatlakozást, hogy idén mintegy 100 ezer migráns érkezett Ausztriába, túlnyomó többségük a balkáni útvonalon a két ország felől. Közülük mintegy 75 ezer mindenfajta regisztráció nélkül.

A schengeni rendszer nem működik – vonta le a következtetést a miniszter. Azóta mind a kancellár, mind az európai ügyekkel foglalkozó minisztere állást foglalt amellett, hogy uniós pénzből a külső határok mentén kerítéseket, illetve falat kell emelni.

A schengeni vétóról ezúttal az osztrák parlamentben tartottak vitát. Az Osztrák Néppárt megerősítette, hogy álláspontja szerint a schengeni rendszer bővítése előtt elengedhetetlen a külső határok védelmének erősítése.

Ezzel szemben az ellenzék legerősebb pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), valamint a liberális NEOS párt elítélte a vétót. Mindkét párt azt hangoztatta, hogy

az osztrák elutasítás nem csupán a személyek szabad áramlását akadályozza, hanem károkat okoz az ország gazdaságának is.

Éles bírálatot fogalmazott meg az ÖVP kormánykoalíciós partnere, a Zöld Párt is, hangoztatva, hogy nem ért egyet a vétóval.

A párt arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által végzett ellenőrzések szerint mind Bulgária, mind Románia eleget tett a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeknek.

Az osztrák gazdasági kamara felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában és Bulgáriában 1850 osztrák vállalat működik, a közvetlen osztrák beruházások értéke a két országban 15, 1 milliárd euró, míg az évenkénti export 3,8 milliárd eurót tesz ki.

Mindebből az következik, hogy a "kiváló gazdasági kapcsolatokat" meg kell őrizni – hangsúlyozta a kamara.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×