eur:
393.19
usd:
367.31
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/Eva Kaili

Őrizetbe vették az Európai Parlament egyik alelnökét, korrupció gyanújával

A belga rendőrség nyomozást indított, hivatalosan azért, mert "egy Öböl-menti ország" lobbitevékenységet folytat a szervezetben. Úgy hírlik, Katarról van szó.

Korrupció és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament (EP) egyik alelnökét, miután a belga rendőrség nyomozást indított az ügyben, hogy Katar állítólag lobbitevékenységet folytatott az EP-ben – írta a Politico brüsszeli hírportál alapján a Magyar Nemzet.

Az EP pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége azonnali hatállyal felfüggesztette a görög politikust. Ugyanezt jelentette be a görögországi baloldali Paszok nevű párt is, amelynek Eva Kaili a tagja volt.

Az Origo a német Die Welt alapján azt írta, a 44 éves – 8 éve EP-képviselőként dolgozó – Eva Kaili otthonában házkutatást tartottak. Az őrizetbe vétele azért is komoly ügy, mert Kailinak mentelmi joga van, őrizetbe csak akkor lehet venni, ha tetten érik.

Kaili, a parlament 14 alelnökének egyike, nemrégiben Katart élenjárónak nevezte a munkajogok terén, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten komoly aggodalmak merültek fel a stadionépítési munkálatok körülményeivel kapcsolatban – írta a Magyar Nemzet.

A CNN megjegyzi, hogy a belga szövetségi ügyész nem nevezne néven az alelnököt, de azt mondta, hogy ő az egyike annak a négy személynek, akiket kihallgatásra vittek.

A Le Soir és a Knack belga lapok arról számoltak be, hogy a Kaili mellett őrizetbe vett személyek között volt Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára, valamint egy civil szervezet igazgatója, továbbá az EP szocialista frakciójának dolgozó európai parlamenti asszisztensek egyike is.

Előzmény

Belgiumban pénteken jelentették be, hogy négy embert, köztük egy volt európai parlamenti képviselőt vettek őrizetbe az Európai Unió (EU) parlamentjében (EP) "egy Öböl-menti ország" által elkövetett korrupció gyanújával indított vizsgálat részeként. A szövetségi ügyészség konkrét országot nem nevezett meg, de a Le Soir belga napilap arról írt, hogy katari tisztviselők próbáltak meg egy volt olasz szocialista képviselőt megvesztegetni, aki az EP tagja volt 2004 és 2009 között.

A hatóságok 600 ezer euró (250 millió forint) készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le, tartalmukat vizsgáljak. A készpénzt a volt képviselő brüsszeli lakásában, egy széfbe zárva találták.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×