eur:
393.87
usd:
369.57
bux:
65833.15
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Twittter/The Royal Family

Már Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke – fotó

III. Károly király kedden hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

Rishi Sunakot az alsóházi konzervatív frakció választotta hétfőn nagy többséggel a Konzervatív Párt élére, a kormányalakítási megbízással pedig már hivatalosan is miniszterelnök.

A Downing Street 10 előtt tartott rövid beszédében közölte: gazdasági válság előtt áll az ország. Elismerte elődje azon szándékát, hogy felpörgesse a gazdasági növekedést, ám "elkövettek néhány hibát". Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez "nemes cél", de eközben "történtek bizonyos hibák". Ezek kijavításában eltökélt, a munka azonnal megkezdődik - ígérte a nemzetnek. Hozzátette, nem akar a következő generációra olyan adósságot hagyni, amit "mi gyengék voltunk kifizetni". Ezt követően bement a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, amit a BBC tudósítása szerint a helyszínen éljenzés kísért.

A tisztségről Sunak elődje, Liz Truss múlt csütörtökön mondott le, de egészen addig a pillanatig ellátta a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedd délelőtt, a londoni Buckingham-palotában formálisan elfogadta lemondását. Truss kedden kora délelőtt még összehívta utolsó kabinetülését, majd rövid nyilatkozatot tett a Downing Streeten.

Ebben ismét hitet tett az alacsony adóztatás mellett, mondván:

Nagy-Britannia nem engedheti meg magának, hogy olyan, alacsony ütemű növekedéssel jellemzett gazdaság legyen, amelyben a kormány a nemzeti vagyon egyre nagyobb hányadát magához ragadja.

Kijelentette azt is, hogy Nagy-Britanniának ki kell használnia az EU-tagság megszűnéséből (brexit) eredő előnyöket, egyebek mellett azzal, hogy helyreállítja a demokratikus intézményeit megillető jogköröket. Liz Truss úgy fogalmazott: az országnak felül kell kerekednie az olyan önkényuralmi rendszerekkel folytatott versengésben, amelyekben a hatalom alig néhány ember kezében összpontosul.

Truss távozása a párt éléről kormányfői tisztségének megszűnését is jelentette, és lemondását III. Károly kedden, nem sokkal Sunak kinevezése előtt formálisan elfogadta.

A 42 esztendős Rishi Sunak az Egyesült Királyság 57., egyben 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnöke.

Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×