eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Katonák menetelnek az egység napja 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Najpjidóban 2022. február 12-én.
Nyitókép: -

A mianmari junta jogosnak tartja a koncertezőkre mért légi csapását

A mianmari hatalmat bitorló hadsereg a lázadók támadásaira adott jogos válasznak nevezte, hogy vasárnap este csapást mért egy koncert résztvevőire Kacsin államban. Eközben az ellenzék azzal vádolta a juntát, hogy civileket vesz célba, és háborús bűncselekményeket követ el.

A koncertet az ország északi részén fekvő Kacsin államban rendezték vasárnap este a Kacsin Függetlenségi Szervezet (KIO) nevű szakadár csoport megalapításának 62. évfordulója alkalmából. A szervezet a Kacsin Függetlenségi Hadsereg (KIA) politikai szárnya.

A légitámadásban egyes médiaértesülések szerint legalább ötvenen vesztették életüket, köztük neves művészek, illetve a Kacsin Függetlenségi Hadsereg tisztjei. Más források nyolcvan halottról és mintegy száz sebesültről tudnak. A hadsereg alaptalan híresztelésnek mondta ezeket az adatokat, és bár nem adta meg az áldozatok számát, azt állította, hogy csak a KIA tagjai és terroristák haltak meg.

A támadást a hadsereg három repülőgépével hajtották végre helyi idő szerint vasárnap este kilenckor.

A katonaság közölte:

a KIA és a vele szövetséges fegyveres csoportok támadásait torolta meg, ami szerinte összhangban van a nemzetközi egyezményekkel.

„A biztonsági erők feladata, hogy harcoljanak a lázadók ellen, ami elengedhetetlen a térségbeli béke és biztonság megteremtéséhez” – írta közleményben a hadsereg.

A Kacsin Függetlenségi Hadsereg körülbelül hat évtizede harcol a kacsinok autonómiájáért. A lázadószervezet támogatásáról biztosította az országos ellenállási mozgalmat, amely a tavalyi katonai puccs után jött létre.

Eközben az ellenzék azzal vádolta meg a mianmari katonaságot, hogy

civileket vesz célba, és háborús bűncselekményeket követ el.

A junta ellenzőiből álló, emigrációban élő árnyékkormány felszólította az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy állítsák meg a junta rémuralmát, és vonják felelősségre a bűncselekmények, jogsértések elkövetőit.

Mianmarban mindennapos az erőszak, amióta a hadsereg 2021 februárjában erővel magához ragadta a hatalmat, és bebörtönözte a választások győztesét, Aung Szan Szú Kjít, az ország addigi vezetőjét. A puccsot követően polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és fegyveres etnikai csoportok – egyebek között a kacsinok – is az oldalukra álltak.

Egy helyi jogvédő szervezet szerint

legalább 2370-en haltak meg és több mint 15 900 embert tartóztattak le a hatalomátvétel óta.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) többször próbált közvetíteni a béke érdekében Mianmarban, de erőfeszítései kudarcba fulladtak. Az ASEAN külügyminiszterei csütörtökön találkoznak, hogy újra tárgyaljanak a válságról. Négyszázötvenhét mianmari civil szervezet nyílt levélben arra kérte a szervezet tagországait, hogy mianmari a civilekkel és az árnyékkormánnyal működjenek együtt, ne a juntával.

(Címlapképünk illusztráció: Katonák menetelnek az egység napja 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Najpjidóban 2022. február 12-én. MTI/EPA)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×