eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Orosz külügy: ha az EU ukrán katonákat képez, részese a háborúnak

Marija Zaharova szóvivő szerint Európa energiaspórolásra felszólított polgárainak tudniuk kell, mire megy a pénzük.

Az Európai Unió (EU) döntése, hogy kiképző missziót hoz létre a kijevi rezsim számára, növeli az unió belesodródását a konfliktusba, és annak részesévé teszi - jelentette ki csütörtökön Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az EU külügyminiszterei október 17-én jóváhagyták egy kiképző misszió létrehozását Ukrajna számára. Ez egy hónap múlva megalakul, és a tervek szerint két év alatt a parancsnoki állomány több mint 15 ezer különböző szintű tagját fogja kiképezni. A célra mintegy 107 millió eurót különítettek el. Emellett az unió halálos fegyvereket is szállít a kijevi rezsimnek, ami természetesen a konfliktus részesévé teszi az EU-t - mondta a szóvivő.

Zaharova emlékeztetett arra is, hogy október 12-én Brüsszelben, az úgynevezett Ukrajna védelmével foglalkozó kontaktcsoport hatodik ülésén döntés született arról, hogy modern légvédelmi rendszereket és - amerikai katonai jelentések szerint - csaknem 1500 Stinger típusú hordozható légvédelmi rakétát szállítanak Kijevnek.

A diplomata szerint "az orosz különleges katonai művelet" kezdete (február 24.) óta a NATO-országok legalább

  • 300 harckocsit,
  • 130 gyalogsági harcjárművet,
  • 400 páncélozott csapatszállítót,
  • 450 egységnyi más páncélozott járművet,
  • 700 tüzérségi rendszert, köztük rakéta-sorozatvető rendszereket és aknavetőket,
  • 5 ezer mobil légvédelmi ágyút, valamint
  • 80 ezer légvédelmi rendszert és aknavetőt küldtek Ukrajnának. Ezenfelül
  • 160 ezer kézifegyverrel,
  • 800 ezer tüzérségi lövedékkel, valamint
  • 90 millió lőszerrel is ellátták az ukrán hadsereget.

Zaharova szavait azzal zárta: "Mindezek után az uniós kormányok arra kérték polgáraikat, hogy kevesebbet fürödjenek és többet melegedjenek önerőből, mert már nincs mód arra, hogy biztosítsák a kényelmet számukra. Mi tudjuk, hová megy ez a pénz, és most már az uniós országok polgárai is tudják".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×