eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Frigyes herceg, trónörökös, Krisztián herceg, II. Margit dán királynő, Vince herceg (első sor balról), Izabella hercegnő, Mária hercegné (j) és Jozefina hercegnő (k a fredensborgi kastély templomának bejáratában 2021. május 15-én, a 15 éves Krisztián herceg konfirmálása alkalmából tartott szertartás után.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft

Óriási vihart kavart a dán királyi család "karcsúsítása", de II. Margit kitart

A dán királynő sajnálja, de nem adja vissza unokáinak címeiket. II. Margit azt mondta: célja az, hogy a monarchia lépést tartson az idő múlásával.

Régóta időszerű volt a lépés, amely a monarchia jövőjének bebiztosításában is nagy szerepet játszik, indokolta utólag II. Margit azt a döntését, amellyel négy unokáját fosztja meg hercegi rangjuktól. A BBC szerint jövőre lép életbe a szeptember végén bejelentett intézkedés.

A királynő azért ugyanakkor elnézést kért, hogy alulbecsülte családja reakcióját a változással kapcsolatosan.

A herceg sincs elragadtatva

A címeket Joakim herceg, a királynő kisebb fiának gyermekei veszítik el. A palota közleménye szerint jelenleg viselt címeik 2023-mal megszűnnek, Joakim herceg utódait pedig az excellenciája megszólítás illeti meg ettől kezdve.

Magát Joakim herceget is zavarja nyilatkozatainak fényében Margit királynő döntése.

"Nem öröm azt látni, ha így bánnak az ember gyermekeivel. Ők most olyan helyzetben találták magukat, amit nem értenek"

- nyilatkozta a herceg. Felesége, Maria hercegnő szerint gyermekei iskolai bullying áldozatai lettek a hirtelen jött bejelentést követően. Egy interjúban arról is beszélt, hogy Margit királynő a bejelentés megtétele óta nem beszélt velük.

Királynői bocsánatkérés

Joakim legidősebb gyermeke, a 23 éves Miklós herceg szerint családját sokkolta a döntés. A hercegnek három fiatalabb testvére van: a 20 éves Félix, a 13 éves Henrik és a 10 éves Athéna. Őket a jövőben Monpezat grófjaiként, illetve grófnőjeként szólíthatják.

A palota szerint ez a döntés természetese része a dán királyi család "lefogyasztásának".

"Őfelsége, a királynő lehetőséget kíván nyújtani unokáinak arra, hogy maguk formálják sorsukat" - volt olvasható az eredeti közleményben.

Családtagjainak reakcióját követően II. Margit most friss közleményt adott ki a döntéssel kapcsolatosan.

"Senki sem vonhatja kétségbe, hogy gyermekeim, menyeim és unokáim

örömöt és büszkeséget jelentenek számomra.

Remélem, hogy családként békében túlléphetünk ezen a helyzeten" - áll közleményében.

A trónörökös felesége egyetért a királynővel

A trónörökös Frigyes herceg négy gyermeke megtarthatja címét. Frigyes felesége, Mária koronahercegnő támogatja a királynő döntését, azzal kommentálva azt, hogy a változás nehéz és fájdalmas lehet - de ez nem azt jelenti, hogy nem helyes.

A Glücksburg-házba tartozó II. Margit királynő, aki II. Erzsébet királynő harmadunokatestvére, 82 éves. Részt vett a brit uralkodó temetésén is, amelyet követően pozitív lett koronavírustesztje.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×