eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Frigyes herceg, trónörökös, Krisztián herceg, II. Margit dán királynő, Vince herceg (első sor balról), Izabella hercegnő, Mária hercegné (j) és Jozefina hercegnő (k a fredensborgi kastély templomának bejáratában 2021. május 15-én, a 15 éves Krisztián herceg konfirmálása alkalmából tartott szertartás után.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft

Megfosztotta címeitől négy unokáját a dán királynő – érdekes érveléssel

Döntése a hivatalos indoklás szerint arra nyújt lehetőséget, hogy a fiatalok maguk találják meg útjukat az életben.

Európa egyetlen királynője, egyben leghosszabb ideje a trónon ülő koronás fője, II. Margit nyolc unokája közül négytől vette el a hercegi rangot: ők mindannyian legfiatalabb gyermekének, Joachimnak gyerekei.

A döntést azért hozta meg a királynő, hogy a gyerekek átlagos életet élhessenek – illetve a más monarchiákban zajló folyamatokhoz hasonló is a lépés a The Guardian cikke szerint.

"2023. január 1-jétől Ő Királyi Felsége, Joachim herceg leszármazottai csak a Monpezat grófja és grófnője címet használhatják, a korábbi dán hercegi és dán hercegnői címük megszűnik" – áll a királyi palota szerdán kiadott közleményében.

Az 53 éves Joachim hercegnek két házasságából négy gyermeke van: Nikolai, Felix, Henrik és Athena életkora tíztől huszonhárom évig terjed.

A palota közlése szerint nekik a királynő döntéséből fakadóan nagyobb lehetőségük lesz az eddiginél arra, hogy saját maguk formálják életüket, azt pedig ne szorítsa korlátok közé az a sok kötöttség, amely a királyi családdal való kapcsolatból adódik.

"A királynő döntése összhangban van azokkal a hasonló változtatásokkal, amelyeket más királyi házak az elmúlt években különböző módon hajtottak végre" – tette hozzá a közlemény.

Joachim két legnagyobb gyermekének édesanyját sokkolta Margit döntése. Alexandra grófnő szerint hirtelen jött az egész,

gyermekei úgy érzik, kitaszították őket, elvéve identitásukat.

A királynő másik négy unokája, akiknek az 54 éves Frederik trónörökös az apja, megtartják címüket, de amikor nagykorúvá válnak, csak a leendő király, Christian herceg kap apanázst egy 2016-os döntés szerint.

Gálik Zoltán arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy mi lesz az Egyesült Királyságban II. Erzsébet halála után:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×