INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

ii. margit

dánia

királynő

Frigyes herceg, trónörökös, Krisztián herceg, II. Margit dán királynő, Vince herceg (első sor balról), Izabella hercegnő, Mária hercegné (j) és Jozefina hercegnő (k a fredensborgi kastély templomának bejáratában 2021. május 15-én, a 15 éves Krisztián herceg konfirmálása alkalmából tartott szertartás után.

Megfosztotta címeitől négy unokáját a dán királynő – érdekes érveléssel

Infostart

Döntése a hivatalos indoklás szerint arra nyújt lehetőséget, hogy a fiatalok maguk találják meg útjukat az életben.

Európa egyetlen királynője, egyben leghosszabb ideje a trónon ülő koronás fője, II. Margit nyolc unokája közül négytől vette el a hercegi rangot: ők mindannyian legfiatalabb gyermekének, Joachimnak gyerekei.

A döntést azért hozta meg a királynő, hogy a gyerekek átlagos életet élhessenek – illetve a más monarchiákban zajló folyamatokhoz hasonló is a lépés a The Guardian cikke szerint.

"2023. január 1-jétől Ő Királyi Felsége, Joachim herceg leszármazottai csak a Monpezat grófja és grófnője címet használhatják, a korábbi dán hercegi és dán hercegnői címük megszűnik" – áll a királyi palota szerdán kiadott közleményében.

Az 53 éves Joachim hercegnek két házasságából négy gyermeke van: Nikolai, Felix, Henrik és Athena életkora tíztől huszonhárom évig terjed.

A palota közlése szerint nekik a királynő döntéséből fakadóan nagyobb lehetőségük lesz az eddiginél arra, hogy saját maguk formálják életüket, azt pedig ne szorítsa korlátok közé az a sok kötöttség, amely a királyi családdal való kapcsolatból adódik.

"A királynő döntése összhangban van azokkal a hasonló változtatásokkal, amelyeket más királyi házak az elmúlt években különböző módon hajtottak végre" – tette hozzá a közlemény.

Joachim két legnagyobb gyermekének édesanyját sokkolta Margit döntése. Alexandra grófnő szerint hirtelen jött az egész,

gyermekei úgy érzik, kitaszították őket, elvéve identitásukat.

A királynő másik négy unokája, akiknek az 54 éves Frederik trónörökös az apja, megtartják címüket, de amikor nagykorúvá válnak, csak a leendő király, Christian herceg kap apanázst egy 2016-os döntés szerint.

Gálik Zoltán arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy mi lesz az Egyesült Királyságban II. Erzsébet halála után:

Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018