eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
FSZB, orosz titkosszolgálat címere
Nyitókép: Rus.Team

Merényleteket hiúsított meg Ukrajnában az orosz titkosszolgálat

Moszkvai közlés szerint a megszállt ukrajnai területeken, az oroszokkal együttműködő tisztviselőket akartak likvidálni.

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB azt közölte, hogy egy "operatív játszma" keretében hiúsították meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által előkészített terrortámadás-sorozatot a Herszon megyei katonai-polgári közigazgatás tisztviselői és a Krími Köztársaság kormányának tagjai ellen. A tájékoztatás értelmében őrizetbe vették a végrehajtókat és bűntársaikat, akiktől a bűncselekmények elkövetéséhez szükséges eszközöket foglaltak le.

A Krímben a Rosszija 24 hírtelevízió szerint két ukrán ügynököt tartóztattak le.

Az FSZB-közlemény szerint azonosítottak egy SZBU-tisztet, aki az általa beszervezett nacionalista aktivisták tevékenységét irányította.

A Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna úgy tudja, hogy az SZBU a Herszon megyei Nova Kahovka közigazgatásának oroszok által kinevezett több alkalmazottja ellen tervezett merényletet. A két állítólagos halálos áldozat, Vitalij Gura és Szergej Tomko meggyilkolása azonban valójában nem történt meg, az orosz biztonsági szolgálatok csak színlelték ezeket, hogy lépre csalják az ukránokat. A Gura polgármester-helyettes ellen elkövetet merényletről augusztus 6-án, Tomko rendőrfőnök-helyettes haláláról pedig két nappal később történt hamis bejelentés. A televízió szerint mindkét tisztségviselő él. A merényletet a lépre csalt Ilja Bondarcsuk, az SZBU tisztje készítette elő; a helyiek pedig, akikkel a merényletek végrehajtásához kapcsolatba lépett, az FSZB felügyelete alatt kommunikáltak vele. Ennek köszönhetően azonosították és vették őrizetbe állítólag a csoport "krími sejtjének" tagjait az orosz biztonsági szolgálatok. A merénylők kiszemelt célpontjai között szerepelt még Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetésének helyettes vezetője is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×