eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Youtube

Leírhatatlan kínzások nyomai láthatók a Donyeckben elhunyt brit segélymunkás holttestén

Paul Urey-t a Donyecki Népköztársaság azzal vádolta, hogy zsoldosként érkezett, halálát stresszel indokolták.

Később leírhatatlan kínzásra utaló testi jelekkel adták át holttestét az ukrán hatóságoknak Dmitro Kuleba, az ország külügyminisztere szerint, aki a Twitteren írt erről. Urey-t és egy másik britet, Dylan Healey-t még áprilisban ejtették foglyul az orosz párti szeparatisták.

Mindkettejük ellen zsoldos tevékenység volt a vád, ám később az oroszok azt közölték, Urey elhunyt betegsége és stressz következtében – írja a The Guardian.

Kuleba a következőképp emlékezett meg róla: "A civilek őrizetbe vétele és kínzása barbárság. Mély részvétemet fejezem ki Paul Urie [sic] rokonainak és közeli hozzátartozóinak. Bátor ember volt, aki az emberek megmentésének szentelte magát. Ukrajna soha nem fogja elfelejteni őt és tetteit. Azonosítani fogjuk a bűncselekmény elkövetőit, és felelősségre fogjuk vonni őket. Nem fognak elmenekülni az igazságszolgáltatás elől."

A két férfit, akik egyaránt segélymunkások voltak, egy ellenőrzőponton tartóztatták le.

A Presdium Network nevű nonprofit szervezet szerint a férfiak azért indultak útnak, hogy egy anyának és két gyermekének vigyenek segítséget.

Májusban Urey az orosz állami televízióban jelent meg, ahol kritizálta a brit kormányt és és a brit média az orosz invázióról szóló tudósításait, összebilincselt kézzel. A következő hónapban Donyeck egyik szóvivője, Darja Morozova bejelentette a férfi halálát.

Urey édesanyja, Linda korábban elmondta, hogy fia egyes típusú cukorbetegségben szenved, ami

napi szinten inzulint követel meg.

A fia halálhírét követően a Facebookon azt írta, hogy Urey nagyon beteg ember volt. "Miért hagyták meghalni? Válaszokat akarok. Miért nem engedték el? Gyűlöllek titeket. Teljesen fel vagyok háborodva, tényleg... Gyilkosok vagytok, ez vagytok ti" – írta.

Urey halála után a Külügyminisztérium behívatta Andrej Kelint, Oroszország brit nagykövetét. Az akkor még külügyminiszter Liz Truss elmondta, megdöbbentették az Urey haláláról szóló hírek, amelyért Oroszországnak teljes felelősséget kell vállalnia. Healy és négy másik, Kelet-Ukrajnában elfogott külföldi nem vallotta magát bűnösnek a zsoldosság bűntettében és a hatalom erőszakos átvételére való kiképzés vádjában. A férfiakra halálbüntetés várhat, következő tárgyalásuk orosz hírügynökségi információk szerint októberben lehet.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×