eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Embraer C-390 szállítógép tűzoltó modullal
Nyitókép: Embraer

Légi tűzoltásra is alkalmas lesz a honvédség új szállítógépe – videó

Az Embraer C-390-es szállítórepülő egy modulból több mint 11 ezer liter vizet zúdíthat a tűzre.

A MAFFS II elnevezésű modul olyan tűzoltórendszer, amely akár 3000 gallon (kb. 11 300 liter) víz felvételére és kiengedésére is képes, tűzgátló anyaggal, vagy anélkül. Úgy tervezték, hogy kapcsolódjon a repülőgép rakománykezelő rendszeréhez (CHS), így gyorsan beszerelhető a raktérbe, csak a saját utánfutóját használva. A működéséhez a repülőgép rendszerein kívül nem szükséges külön energiaellátás – írja az airportal.hu.

A repülési tesztek végeredménye bizonyította, hogy a rendszer integrálható a típus fedélzetére, a repülőgép manőverezhetősége megfelelő volt alacsony sebességnél is.

Magyarország kettő, Portugália öt, Hollandia pedig szintén öt példányt rendelt a típusból.

A magyar megrendelést követően az Aeroplex megállapodott Embarerrel, hogy a brazil gyártó hivatalos karbantartó központja (Embraer Authorized Service Center – EASC) Magyarországon lesz.

A brazil repülőgépgyár a napokban megkezdte az első, Portugália légiereje számára gyártott példány berepülését. A magyar légierő 2023-ban és 2024-ben veheti majd át a két C-390-est. A rámpás szállítógépek 23 tonna hasznos terhet szállíthatnak és repülés közben is feltölthetők üzemanyaggal. A gépek a teher- és csapatszállító missziók végrehajtása mellett arra is alkalmasak, hogy egészségügyi mentőakciókban vagy humanitárius, illetve kutató-mentő feladatokban vegyenek részt.

Augusztus végén a típus megkapta a nem szilárd burkolatú futópályákon történő üzemeléshez szükséges tanúsítást a brazil légierőtől.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×