eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
II. Erzsébet brit uralkodó a skót parlament új ülésszakának megnyitóján Edinburghben 2021. október 2-án. A májusi skóciai parlamenti választásokon a függetlenségre törekvő kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) és a függetlenséget pártoló erők többséghez jutottak a parlamentben és elkötelezték magukat az újabb függetlenségi népszavazás megtartása mellett. A skót kormány 2023 vége előtt mindenképpen szeretné megrendezni a referendumot.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Pool/Jane Barlow

Most először nem Londonban nevezi ki az új miniszterelnököt II. Erzsébet

1600 kilométer lenne, hogy Balmoralból a Buckingham palotába utazzon a 96 éves királynő, ezért inkább Boris Johnson utódja megy el hozzá.

A kinevezés után azonnal audiencián fogadja majd II. Erzsébet a friss miniszterelnököt, a királyi család nyári rezidenciájául szolgáló, Balmoral kastélyban. Az eseményre szeptember 6-án kerül sor - írja a CNN.

Egy, a királynőhöz közeli forrás szerint a szokatlan döntést az indokolta, hogy II. Erzsébetnek esetleg ismét gondjai támadhatnak a mozgással. Ezért az a biztos, ha az új miniszterelnök Balmoralban találkozik a királynővel.

Boris Johnsonnak júliusban nem maradt más választása, mint hogy lemondjon tisztségéről, miután hónapokon át egyik botrány a másik után tört ki személye körül. Az eseménysorozat vége miniszterek sorozatos lemondása volt. Boris Johnson távozása után a miniszterelnökjelölti harcban Liz Truss és Rishi Sunak maradt az utolsó két, még versenyben levő jelölt.

Mindketten azzal töltötték a nyarat, hogy a párt 160 ezer tagjának kegyeiért küzdöttek.

A szavazás eredményét hétfőn jelentik be.

A győztes, a legnagyobb parlamenti párt vezetőjeként, felkérést kap a királynőtől, hogy alakítsa meg a következő kormányt.

Fontos feladatokban akadályozták mozgásbéli problémái

A királynőnek mint államfőnek az egyik legfontosabb feladata a miniszterelnök kinevezése. További jelentős feladata a parlamenti ülések állami megnyitója és a törvényjavaslatok aláírása. Májusban azonban helyette

Károly és Vilmos hercegek álltak a középpontban a megnyitón, ahol a trónörökös olvasta fel édesanyja nevében a kormány jövő évi jogalkotási programját.

II. Erzsébet 59 év után először hagyta ki az eseményt. A Buckingham palota mozgásszervi problémákkal indokolta az esetet, de részleteket nem osztott meg azzal kapcsolatban.

Az egészségügyi gondok már egy éve jelentkeznek az idős uralkodónál, és platinajubileumának eseményeire is kihatottak.

Augusztusban is másképp alakult egy esemény emiatt

Az elmúlt 12 hónapban számos eseményt módosítottak a királynő "kényelme" érdekében, ennek egyik legfrissebb példája a királynő a Balmoral kastélyba való érkezése volt augusztus elején. Ezt a pillanatot hagyományosan díszőrség jelzi az 50 ezer hektáros birtok kapujánál, de idén a csapatok szemléjét zártkörűen tartották.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×