eur:
394.35
usd:
370.31
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
MOGADISHU, SOMALIA - AUGUST 20: Security officers patrol near the Hayat Hotel after Al-Qaeda-affiliated terror group al-Shabaab attacked on the popular hotel leaving more than 21 dead in Mogadishu, Somalia on August 20, 2022. (Photo by Abukar Mohamed Muhudin/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Abukar Mohamed Muhudin/Anadolu Agency/Getty Images

Terroristák a szállodában: harminc órás harc, 13 civil halott Szomáliában

Minden támadót megöltek, de a halálos áldozatok mellett 117-en megsebesültek.

Harminc órai kegyetlen küzdelem után szombat éjfélre véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc a szomáliai főváros Hayat szállodájában, a biztonsági erők minden támadót megöltek, de 13 civil is meghalt, és 117-en megsebesültek – közölték nevük elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági és polgári tisztségviselők az AFP hírügynökséggel.

A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el. Robbantásokkal hatoltak be az épületbe.

A támadók számát az illetékesek nem közölték pontosan, de az AFP szerint legalább heten lehettek.

Fültanúk szerint szombatra virradóan is több robbanás történt a szállodában, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során

az épület nagy része megsemmisült

6 közölték már korábban. Vasárnap hajnalra kiderült, hogy a biztonsági erők is használtak robbanószert a magukat elsáncoló támadók ellen. A nyilatkozó biztonsági tisztségviselő szerint át kell vizsgálniuk az épület megmaradt részét, mert elképzelhető, hogy van még bent robbanószer.

Azon túl, hogy az incidens sok civil halálos áldozattal is járt, a biztonsági erők az akció során

több tucatnyi civilt – köztük gyerekeket – ki is tudtak menekíteni.

Az al-Shabaab már rögtön ostromuk után jelentkezett, és közölte, hogy embereik támadták meg a szállót. Szóvivőjük, Abdiaziz Abu-Musab később azt állította a szervezet saját rádióján, hogy jelentős veszteséget okoztak a biztonsági erőknek.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Haszán Sejk Mohamud új elnök májusban hatalomra került.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×