eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
LGM-30G Minuteman III, amerikai, interkontinentális, ballisztikus rakéta
Nyitókép: Military.com

Kaiser Ferenc: az amerikai rakéta öreg, de még mindig félelmetes

Az Egyesült Államok nem egy új rakétát próbált ki, hanem válaszolt a közelmúlt orosz és kínai fegyverkísérleteire – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az Egyesült Államok hadserege kedden közölte, hogy végrehajtotta a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét, amelyet először az ukrán-orosz konfliktus, később pedig a pekingi nagyszabású hadgyakorlatok miatt halasztottak el.

"Alapvetően ez egy elég régi fegyver, hiszen a LGM-30G Minuteman III-ast még az 1970-es években állította hadrendbe az amerikai haderő és azóta már jó néhány korszerűsítésen is átesett" – mondta Kaiser Ferenc. A hivatalos adatok szerint 400 darab áll szolgálatban jelenleg ebből a régi fegyverből. Mivel a rakéták átlagéletkora megközelíti az 50 évet, időről időre tesztelni kell, hogy működik-e a rendszer – hangsúlyozta az NKE tanára.

Arról is beszélt, hogy a mostani kísérlet tulajdonképpen próbalövészet volt, és csak azért kapott ekkora visszhangot, mert egyfajta válaszreakciónak lehet tekinteni, ugyanis mind Oroszország, mind Kína a közelmúltban hasonló teszteket hajtott végre. Sőt az oroszok az ukrajnai háború kitörése után próbálták ki a legújabb, RSZ-28 Szarmat típusú földrészközi rakétájukat. Ez jóval nagyobb eszköz, mint az amerikai Minuteman III-as – említette Kaiser Ferenc. Szerinte az oroszok valószínűleg visszatérnek ahhoz, hogy akár több, külön-külön célra irányítható robbanótöltetet hordozzon egy-egy rakéta.

"A Szarmat esetében csak becsült adataink vannak – közölte a szakember –, mivel az oroszok esetében mindig sok a kérdőjel, de nagyjából 200 tonnát meghaladó súlyú, szép, nagy darab, oroszos konstrukcióról van szó” – tette hozzá Kaiser Ferenc. Ehhez képest a Minuteman III-as pehelysúlyúnak számít a maga 36 tonnás tömegével. Az NKE docense azt mondta, hogy az amerikai rakéta hatótávolságát, a hordozott robbanófejek tömegétől és számától függően 9500 és 10000 kilométer közöttire becsülik. Az új orosz RSZ-28-as viszont akár 18 ezer kilométerre is képes elrepülni.

"Mivel a kínaiak és az oroszok is teszteltek a közelmúltban interkontinentális ballisztikus rakétákat, az amerikaiaknak is meg kellett mutatniuk, hogy nekik is vannak ilyen eszközeik"

– vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.

„Márpedig ez a 400 Minuteman III-as egyenként képes egy 300 kilotonnás robbanófejet hordozni. Vagyis egy rakéta a hirosimai 12-15 kilotonnás bomba legalább húszszorosával ér fel. Ráadásul ezeknek az újabb tölteteknek a hatóerejét indítás előtt vagy akár még repülés közben is lehet szabályozni" – mondta.

A Minuteman III-as rakéták teljes mértékben megfelelnek a korábbi fegyverzetkorlátozási megállapodások előírásainak.

„Az amerikaiak pont azért vonták ki 2005-ben a jó húsz évvel később hadrendbe állított MX-5 Peacekeeper rakétáikat, mert azok nem igazodtak a leszerelési egyezmények rendelkezéseihez” – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×