eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Kabóca egy kiszáradt faágon a dél-franciaországi Valbonne közelében 2019. augusztus 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A provence-i kabócakórust is leintette a hőhullám

A klímaváltozás költözésre bírhatja a Mediterráneumban a világ egyik leghangosabb rovarját, Provence-ban a szakértők szerint egyértelműen a forróság miatt.

A kutatók azt figyelték meg, hogy ha 36 fok fölött van az árnyékban mért hőmérséklet, a kabócák elhallgatnak délutánra - írja a The Guardian.

"A hőség miatt már nem tudják szabályozni a hőmérsékletüket, és ennek következtében már nem énekelnek"- mondta Serge Zaka agrárklímaszakértő.

A hím kabócák a nőstények vonzásának érdekében adják ki ciripelő éneküket: a hasukon található vékony, bordás hártyák segítik őket ebben.

A szakemberek szerint amennyiben a nyári hőmérséklet tartósan túl melegnek bizonyul a kabócák számára, a rovarok elhagyhatják Provance-t.

"Az éghajlatváltozással nagyon valószínű, hogy a faj által lakott terület elhelyezkedése is változni fog. A kabócák a Rhône-völgytől északabbra költöznek majd, a Pireneusokban, az Alpok déli részén és a Cévennékben keresnek magaslatokat" - mondta Zapa.

A szélsőséges hőhullámok a hím kabócák éneke mellett a nőstények által termelt tojások és lárvák számát is csökkenthetik, ami a rovar populációjának csökkenéséhez vezethet.

A kabóca Provence jelképe, a helyi néphit szerint Isten küldte, hogy a dolgozó helybélieket felrázza a délutáni sziesztából. La Fontaine meséjének eredeti, francia változata szerint a kabóca egész nyáron énekel, míg a hangya a tél átvészeléséhez szükséges élelem felhalmozásán dolgozik.

Becslések szerint 2500 kabócafaj létezik a világon,

a provence-i kabócák négy évig élnek, életük nagy részét a föld alatt töltik. A faj a világ egyik leghangosabb rovara, amely akár 120 decibeles ciripelést is produkál. Ha esik az eső, vagy a hőmérséklet 22 Celsius-fok alá csökken, a kabóca membránja elveszti rugalmasságát, elhallgat.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×