eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Li Dzse Jong, a Samsung Electronics alelnöke, a vállalat tényleges vezetője és örököse érkezik vesztegetési perének ítélethirdetésére a szöuli felsőbíróságra 2021. január 18-án. Az 52 éves Li Dzse Jongot vesztegetés miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Lit azzal vádolták az újratárgyalt fellebbviteli perben, hogy megvesztegette Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját, Csoj Szun Szilt, hogy a kormány engedélyével zökkenőmentesen megszerezhesse az ellenőrzést a Samsung csoport felett. Az ügylet után Li apja örökébe lépve gyakorlatilag a cég vezetője lett.
Nyitókép: MTI/EPA/Kim Csul Szu

Elnöki kegyelem a Samsung alelnökének

Elnöki kegyelmet kapott Dél-Koreában a korrupció miatt elítélt Samsung-vezető. Li Dzse Jong két és fél év börtönt kapott vesztegetésért.

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.

Az elnöki kegyelmek a koreai nemzeti felszabadítás napján, hétfőn lépnek hatályba.

Lit két és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert megvesztegette Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját. A 2017-ben kezdődött, fordulatos perben az ügyészség azzal vádolta Lit, hogy 29,8 milliárd von (8,2 milliárd forint) kenőpénzt fizetett a volt államfő tanácsadójának. A korrupciós ügy miatt Pak Gun Hjet 2017-ben elmozdították a hatalomból, és több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 32 évi börtön- és súlyos pénzbüntetésre ítélték.

A vállalatvezetőt tavaly augusztusban szabadlábra helyezték. Börtönbüntetése július 29-én hivatalosan véget ért. Az elnöki kegyelemre jogainak helyreállításához van szüksége, miután öt évre eltiltották a munkájától.

A Lotte csoport vezetőjét hasonló vesztegetéses ügyben két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2018 októberében.

Sokan azt várták, hogy Ri Mjong Bak egykori elnök is kegyelmet kap, de őt az utolsó percben levették a listáról, attól tartva, hogy elengedése ártana Jun amúgy is csökkenő népszerűségének. Egy bíróság júniusban egészségügyi okok miatt három hónapra felfüggesztette Ri börtönbüntetését.

Dél-Koreában a nagyobb nemzeti ünnepek alkalmával rendszeresen kapnak kegyelmet az elítéltek. A megkegyelmezettek listáján gyakran találhatók üzletemberek, miután a hatóságok úgy vélik, hogy visszatérésük jótékony hatással lehet a gazdasági életre.

(A képen Li Dzse Jong ,a Samsung vállalatcsoport korrupcióért elítélt alelnöke)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×