eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jarmúk menekülttábor, 2018. május 22. Szíriai civilek visszatérnek egykori otthonuk romjaihoz a Damaszkusztól délre fekvő Jarmúk palesztin menekülttábor körzetében 2018. május 24-én, három nappal az után, hogy szíriai kormánykatonák kiszorították az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit a Damaszkusztól délre fekvő al-Hadzsár el-Aszuád körzetből. A szíriai hadsereg és szövetségesei hetek óta harcoltak az al-Hadzsár el-Aszuád-i terület és a szomszédos Jarmúk palesztin menekülttábor visszafoglalásáért, a főváros melletti utolsó területért, amely még az IÁ kezén volt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Vádat emeltek egy Beatles-tag terrorista ellen

A 38 éves férfi a feltételezések szerint az Iszlám Állam 4 tagú terrorcsoportjának tagja.

A brit ügyészség terrorizmus és lőfegyver birtoklása miatt csütörtökön vádat emelt egy 38 éves férfi ellen, aki a feltételezések szerint az Iszlám Állam terrorszervezet Beatles néven hírhedtté vált négytagú terrorcsoportjának egyik dzsihadistája.

Aine Leslie Davist a Luton repülőtéren tartóztatták le, miután deportálták Törökországból. A férfit 2015 novemberében fogták el Törökországban, azóta rács mögött ül.

A londoni rendőrség, a Scotland Yard közleményében azt írta: Davisnek a nap folyamán meg kell jelennie a bíróság előtt.

A tagok brit akcentusa miatt Beatles néven hírhedtté vált csoport nyugati túszok elfogása, megkínzása és kivégzése révén vált ismertté: 2012 és 2015 között legalább 27 brit, japán, olasz, francia, dán, svéd, belga, spanyol, orosz, német és amerikai állampolgárságú újságírót és segélymunkást ejtett túszul Szíriában. Áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Több esetben videóra vették a kivégzéseket, és a felvételeket közzétették az interneten.

Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró - akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón -, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

A Beatles-csoport két tagját, a 38 éves Alexanda Kotey-t és a 34 éves El Shafee Elsheikhet 2018 januárjában fogta el egy kurd milícia Szíriában. A brit állampolgárságú férfiakat átadták az Irakban állomásozó amerikai erőknek, majd Nagy-Britanniába küldték őket. 2020-ban kiadták őket az Egyesült Államoknak. Mindketten bűnösnek vallották magukat a bíróság előtt: Kotey-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Elsheikh büntetését pedig a következő héten ismertetik.

A terrorcsoport negyedik tagjával, Mohamed Emwazival egy amerikai drón végzett Szíriában 2015-ben.

2014-ben Davis felesége volt az első az Egyesült Királyságban, akit az Iszlám Állam finanszírozása miatt ítéltek el. A nő 20 ezer eurót akart küldeni férjének Szíriába.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×