eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az Abdülhamid Han török fúróhajó az első kifutására készül a törökországi Mersin kikötőjéből 2022. augusztus 9-én. A 238 méter hosszú, 42 méter széles, 68 ezer tonnás Abdülhamid Han legnagyobb fúrási mélysége 12 200 méter. Ez a negyedik török fúróhajó, amely földgázt kutat a Földközi-tenger alatt.
Nyitókép: MTI/EPA

A törökök újabb próbafúrásba kezdenek a Földközi-tengeren

Újabb próbafúrásokba kezd Törökország a Földközi-tengeren - jelentette be a török elnök kedden.

Recep Tayyip Erdogan Mersinben beszélt, egy újabb török kutatóhajó elindításakor. A fúróhajó Gazipasa régió közelében két hónapon át folytat majd próbafúrásokat, kizárólag török vizeken. A török elnök szerint így elkerülhető, hogy újabb területi vita alakuljon ki Görögországokkal és Ciprussal.

Erdogan becslése szerint országa 2022-es gázszámlája elérheti a 100 milliárd dollárt, így a kutatás célja a saját forrásaik növelése és a költségvetési hiány csökkentése. Az Abduhamid Han nevű fúróhajót – amely 12 kilométeres mélységű fúrásokra is képes – az új török energiapolitika szimbólumának szánják, amellyel előnyre tehetnek szert a lelőhelyekért vívott versenyben.

A korlátozott számú gázlelőhellyel rendelkező Törökország két év szünet után kezdi újra a próbafúrásokat. Korábban Görögországgal és Ciprussal is vitája alakult ki a fúrások helyét illetően. A konfliktus török hadihajók mozgósítását, majd az Európai Unió tiltakozását váltotta ki.

Törökország és Görögország között jelenleg is feszültség van amiatt, hogy Erdogan szerint a görögök az Égei-tengeren lévő szigetekre fegyvereket szállítanak, miközben demilitarizált övezetről van szó. Athén visszautasítja a vádakat. A görög kormányszóvivő a hírre reagálva csak annyit közölt hogy tanulmányozzák a helyzetet és ha kell, megvédik a görög állam szuverenitását és biztonságát.

A Földközi-tenger keleti térsége az utóbbi évtizedben értékelődött fel, miután több próbafúrás is azt bizonyította, hogy nagy kiterjedésű földgázlelőhelyeket foglalhat magában. A part menti államok között azonban vita alakult ki, ami arra vezethető vissza, hogy az Oszmán Birodalom bukása óta folyamatos vita tárgyát képezik az országok tengeri határai.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×