eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Zelenszkij: Kínának nem szabad Oroszországot támogatnia

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Kínának semlegesnek kellene maradnia a háborúban s nem szabad, hogy Oroszországot támogassa.

Az ukrán elnök erről akkor beszélt, amikor a canberrai nemzeti egyetem online fórumán 21 ausztrál egyetemistával beszélgetett tolmács segítségével.

Egy hallgató azt kérdezte: mi a véleménye a háborúval kapcsolatos kínai álláspontról. Mire Zelenszkij azt mondta: "Kínának csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót".

"Kína jelenleg egyensúlyoz, és tényleg semleges, ami - őszinte leszek - jobb, mintha csatlakozna Oroszországhoz, mert számunkra az a fontos, hogy Kína ne segítse Oroszországot" - fejtette ki az ukrán elnök.

Zelenszkij elismerte, a jelenlegi semleges kínai álláspontnak nem örül,

de fontosnak tartja, hogy Kína ne segítse Oroszországot.

Továbbá megköszönte az ausztrál kormánynak, hogy a NATO-tagországokat leszámítva tőlük kapta eddig Ukrajna a legtöbb segítséget a világ országai közül.

A fórumról beszámoló AP hírügynökség kiemeli: Kína eddig tartózkodott attól, hogy bírálja Oroszországot vagy inváziónak nevezze az Ukrajna elleni orosz támadást, továbbá elítéli a szerinte az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi szankciós politikát és azzal vádolja a nyugatot, hogy provokálja Moszkvát.

A hírügynökség kitér arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök korábban kétélű kardhoz hasonlította a szankciókat, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nemzetközi közösségnek komoly gondokat fog okozni, ha átpolitizálja és fegyverként használja a gazdasági trendeket és pénzügyi folyamatokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×