INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

ensz

atomfegyverkezés

vlagyimir putyin

konferencia

Vlagyimir Putyin orosz elnök gyertyát gyújt a Péter-Pál-székesegyházban, miután aláírta az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó rendeleteket a Péter-Pál-erődben, a Szentpétervári Állami Történeti Múzeumban 2022. július 31-én, az orosz haditengerészet napjának alkalmából rendezett szentpétervári flottadíszszemle előtt.

Putyin megszólalt: a nukleáris háborúról nyilatkozott

Infostart / MTI

Vlagyimir Putyin szerint nukleáris háborút nem szabad kirobbantani.

Egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyen összecsapást soha nem szabad kirobbantani - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciájának résztvevőihez és vendégeihez intézett üzenetében.

"Abból indulunk ki, hogy egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyet soha nem szabad kirobbantani, és mi a világközösség minden tagja számára egyenlő és oszthatatlan biztonság mellett állunk ki" - hangsúlyozta.

Putyin rámutatott, hogy több mint fél évszázados fennállása alatt az atomsorompó-egyezmény a nemzetközi biztonsági és stratégiai stabilitási rendszer egyik kulcsfontosságú elemévé vált. Az egyezményben az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása, a leszerelés és az atomenergia békés célú felhasználása terén előírt kötelezettségek teljes mértékben megfelelnek mind a nukleáris fegyverrel rendelkező, mind az ilyennel nem rendelkező államok érdekeinek - mondta.

Az orosz államfő reményét fejezte ki, hogy a konferencia megerősíti az atomsorompó-szerződésben részt vevő valamennyi állam készségét arra, hogy szigorúan betartsák kötelezettségvállalásaikat, és "érezhetően hozzájáruljanak a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszer megerősítéséhez, valamint a béke, a biztonság és a stabilitás biztosításához a világban.

Az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciáit ötévente tartják. A tizedik találkozót eredetileg 2020 májusában tartották volna New Yorkban, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották idén augusztusra.

Az 1968-ban aláírt atomsorompó-egyezmény legitimálta Nagy-Britannia, Kína, az akkori Szovjetunió, az Egyesült Államok és Franciaország nukleáris arzenálját. A többi állam a dokumentum aláírásával lemondott arról a jogáról, hogy tömegpusztító fegyvereket állítson elő vagy szerezzen be. A megállapodásnak jelenleg több mint 190 részes állama van. Izrael, India és Pakisztán nem tartozik közéjük, Észak-Korea pedig 2003 januárjában felmondta a szerződést.

Szentpétervár, 2022. július 31.
Vlagyimir Putyin orosz elnök gyertyát gyújt a Péter-Pál-székesegyházban, miután aláírta az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó rendeleteket a Péter-Pál-erődben, a Szentpétervári Állami Történeti Múzeumban 2022. július 31-én, az orosz haditengerészet napjának alkalmából rendezett szentpétervári flottadíszszemle előtt.
MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev
Vlagyimir Putyin orosz elnök gyertyát gyújt a Péter-Pál-székesegyházban, miután aláírta az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó rendeleteket a Péter-Pál-erődben, a Szentpétervári Állami Történeti Múzeumban 2022. július 31-én, az orosz haditengerészet napjának alkalmából rendezett szentpétervári flottadíszszemle előtt. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018