eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszél a párt központi biztosságának ülésén Phenjanban 2020. augusztus 19-én. Észak-Korea új ötéves tervet készül elfogadni a kormányzó Koreai Munkapárt januári kongresszusán. Legutóbb ilyen kongresszust négy éve tartottak.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Atomfegyverrel fenyegetőzött Kim Dzsong Un

Csak beszéd volt a két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulóján, nukleáris fegyverteszt nem.

Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint, akinek szavait a kommunista ország állami hírügynöksége (KCNA) idézte.

A két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulója alkalmából elmondott beszédében az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy Phenjan ellenségei "a háború szélére sodorják" a két Koreát, egyúttal - most először - bírálta Dél-Korea májusban beiktatott elnökét, Jun Szok Jolt is.

Kim szerint Jun Szok Jol Észak-Korea biztonságát fenyegeti, és elvitatja Phenjan önvédelemhez való jogát.

A vezető emellett ismét éles szavakkal illette az Egyesült Államokat is, amely szerinte - Szöullal karöltve -

"folytatja veszélyes, törvénytelen és barátságtalan műveleteit", valamint azt vetette Washington szemére, hogy "démonizálja" Észak-Koreát.

Kitért továbbá a térségben zajló, július 3-án kezdődött és csaknem egy hónapon át tartó haditengerészeti gyakorlatra is, azt állítván, hogy a Csendes-óceán pereme (RIMPAC) elnevezésű művelet súlyos fenyegetést jelent országára nézve.

A gyakorlat a legnagyobb a világon, az Egyesült Államok irányítja, és olyan szövetségesei vesznek rajta részt, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, de NATO-szövetségesek is, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Hollandia.

A dél-koreai országegyesítési miniszter, Kvong Jong Sze kedden valószínűsítette, hogy a fegyverszünet évfordulóján Phenjan vélhetően nukleáris kísérletet hajt végre, jóllehet katonai források szerint erre egyelőre nem utal semmi.

Szerdán a dél-koreai külügyminiszter azt mondta, Phenjan további szankciókra számíthat, amennyiben végrehajtja a tesztet.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×