eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnökről szóló televíziós híradást néznek járókelők Tokióban, miután Abe ellen merényletet követtek el egy választási kampányeseményen a közép-japáni Narában 2022. július 8-án. Abe a lövéstől eszméletét vesztette, az elkövetőt elfogták.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Abe Sindzó "egy óriás volt a világ színpadán" – megdöbbentek a vezetők

Nemzetközi nyilatkozatcsokor a volt japán kormányfő meggyilkolása után.

Döbbenetüket és részvétüket fejezte ki számos ország vezetője azt követően, hogy egy kampányrendezvényen meggyilkolták Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnököt.

"Nagyszerű nézetekkel megáldott vezető volt" - nyilatkozott Abéról Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, aki a G20 országcsoport külügyminisztereinek indonéziai találkozóján éppen japán és dél-koreai kollégáival készült tárgyalni, mikor tájékoztatták őket a volt kormányfő haláláról.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő "lesújtó hírként" fogadta a volt japán miniszterelnökről kapott értesüléseket. Azt hangoztatta, hogy "Abe Ausztrália egyik legközelebbi barátja" és "egy óriás volt a világ színpadán, hátrahagyott öröksége hatással van az egész világra".

"Japán egy kiváló miniszterelnököt vesztett el, aki az életét áldozta az országáért, és a világban fennálló rendért dolgozott" - fogalmazott Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a Twitteren közzétett bejegyzésében.

A német kormány szóvivője az egész kormány támogatásáról biztosította Japánt. Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter külön-külön is részvétüket fejezték ki Twitter-oldalaikon.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint "sokan emlékezni fognak" Abe Sindzó vezetésére, amellyel "példátlan időkben" is helyt állt. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság "ezekben a sötét és szomorú időkben is a család, a barátok és a japán emberek oldalán áll".

Ugyancsak a Twitteren nyilvánította ki részvétét Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, akit "mélységesen elkeserít Abe Sindzó kegyetlen halála". Stoltenberg "a demokrácia védelmezőjeként", sokéves barátjaként és kollégájaként emlékszik a volt japán kormányfőre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kegyetlen és gyáva cselekedetnek nevezte Abe lelövését, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pedig úgy fogalmazott, soha nem fogja megérteni, mi vezethetett "ennek a nagy politikusnak a brutális meggyilkolásához". Az európaiak együtt gyászolnak Japánnal - fűzte hozzá Michel.

A tokiói kínai nagykövetség szóvivője Abe azon tevékenységeit méltatta, amellyel "hozzájárult a Kína és Japán közti kapcsolatok fejlesztéséhez".

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven szerint "nem csak a nemzetközi közösség vesztett el egy fontos vezetőt, de Tajvan is elvesztett egy fontos és közeli barátot".

Jun Szok Jol dél-koreai elnök is részvétét nyilvánította ki elnöki nyilatkozatában, melyben "megbocsáthatatlan bűncselekménynek" minősítette a merényletet.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejezte részvétét a Facebookon is, azt írva, hogy Magyarország egy fontos barátját veszítette el.

Abe Sindzó - aki nyolc évig volt miniszterelnök - pénteken napközben, egy kampányrendezvényen lett merénylet áldozata. Támadóját a helyszínen azonnal elfogták, de indokai egyelőre nem világosak.

Kisida Fumio jelenlegi japán kormányfő elsőként nyilvánított részvétet Abe halála miatt. "A volt miniszterelnök személyes jóbarátom volt, akivel igen sok időt töltöttem. (...) Abe Sindzó nagyszerűen vezette ezt az országot, értékes tanácsokat és támogatást kaptam tőle, és a lehető leghatározottabban elítélem ezt az erőszakos tettet"- mondta. Felhívta a figyelmet egyúttal a közelgő választásokra és a demokrácia védelmére is, amire szerinte "nem lehet hatással egy ilyen kegyetlenség".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×