eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla
A 2020. szeptember 16-i képen Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtóértekezletet tart a tokiói kormányfői hivatalban. 2022. július 8-án merényletet követtek el a korábbi kormányfő ellen egy választási kampányeseményen a közép-japáni Narában. Abe a lövéstől eszméletét vesztette, az elkövetőt elfogták.
Nyitókép: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Merénylet: meghalt Abe Sindzó

A 67 éves volt japán miniszterelnököt egy kampányrendezvényen lőtték meg.

A korábbi japán miniszterelnököt pénteken egy kampányeseményen lőtték meg egy vadászpuskával. A nyaka jobb oldala és a mellkasa bal oldala sérült meg, kórházba szállították.

A Sky News Abe Sindzó pártjától származó értesülései alapján azt írja, hogy a 67 politikus belehalt sérüléseibe. A hírt a Reuters hírügynökség és a BBC lehozta.

Egy 41 éves férfit, Jamagami Tecuját őrizetbe vett a japán rendőrség a merénylettel kapcsolatban. Az NHK japán közszolgálati televízió úgy tudja, a merénylő csupán annyit mondott, "elégedetlen volt" az egykori kormányfővel és ezért akarta megölni, a narai rendőrkapitányság részéről azonban azt közölték, a támadónak nem Abe politikai nézeteivel volt problémája.

A hatóságok lefoglaltak egy vélhetően házi készítésű fegyvert. A rendőrség szerint a gyanúsított egy narai japán állampolgár, aki a haditengerészetnél eltöltött hároméves szolgálat után 2005-ben szerelt le. Legutóbbi munkahelyéről májusban távozott egészségi okok miatt.

Japán médiaértesülések szerint a gyanúsított házában lehetséges robbanóanyagokat találtak. Az eszközöket a helyszínen tervezik felrobbantani, ellenőrzött körülmények között.

Photo taken in Nara, western Japan, on July 8, 2022, shows an area near the location where former Japanese Prime Minister Shinzo Abe was shot from behind earlier in the day by a man wielding a shotgun. Abe was giving a stump speech for the July 10 House of Councillors election at the time of the attack. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
A helyszín a merénylet után (Kyodo News via Getty Images)

A szemtanúk egymás után két lövést hallottak és fehér füstről számoltak be.

A 67 éves volt kormányfőt rögtön kórházba szállították, de ekkor már a szíve és a légzése is leállt. A merénylet után öt és fél órával hunyt el, helyi idő szerint 17.03-kor addig küzdöttek az életéért. Orvosi beszámolók szerint a politikus két mély sebből vérzett, sok vért vesztett, és bár a kórházban rengeteg vért kapott, nem sikerült újraéleszteni - írta a Reuters.

A rendőrség vizsgálatot indít, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrök és a fegyveres biztonsági személyzet nem tudta garantálni Abe Sindzó biztonságát - írta a Japan Timnes

A jelenlegi miniszterelnök, Kisida Fumio a merénylet után azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt megtettek elődje életének megmentéséért. A merényletet a brutálisnak és megbocsáthatatlannak nevezte, amely - mivel a vasárnapi felsőházi választásokra készülő rendezvényen történt - támadás a demokrácia alapjai ellen is. Elmondta, hogy a volt miniszterelnök "személyes jóbarátja volt", akitől "értékes tanácsokat és támogatást kapott".

Hino Airo, a Waseda Egyetem politológia professzora szerint

ilyen lövöldözésre Japánban még soha nem volt példa.

A magas rangú japán politikusokat egyébként rendszerint fegyveres biztonsági személyzet kíséri, de ők maguk gyakran közel kerülnek a nyilvánossághoz, különösen politikai kampányok során, amikor különféle közterületeken mondanak beszédeket és kezet fognak a járókelõkkel.

  • 2007-ben Nagaszaki polgármesterét lelőtte egy yakuza gengszter.
  • A Japán Szocialista Párt fejét 1960-ban egy beszéd közben meggyilkolta egy jobboldali fiatal egy rövid szamurájkarddal.
  • Néhány másik háború utáni magas rangú politikust megtámadtak, de ők nem sérültek meg.
  • Az 1930-as évek háború előtti militarizmusa óta ez volt az első jelenlegi vagy egykori japán miniszterelnök elleni merénylet.

Kisida Fumio miniszterelnök a merénylet után felfüggesztette választási kampányát, a Kyodo hírügynökség ugyanakkor később arról értesült, hogy folytatja a vasárnap tartandó felsőházi választások előkészületeit.

Az összes főbb japán politikai párt elítélte a támadást, ahogyan külföldi országok állam- és kormányfői is.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, teljesen megdöbbentő és elkeserítő ez a hitvány támadás.

Az Egyesült Államok, Japán legfőbb szövetségese szintén elítélte a merényletet. Antony Blinken külügyminiszter még Abe Sindzó halála előtt üzent, mély aggodalmát kifejezve.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejezte részvétét a Facebookon is, azt írva, hogy Magyarország egy fontos barátját veszítette el.

A merénylettel kapcsolatos információkat ebben a cikkünkben összegeztük.

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×