eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Abe Sindzó japán kormányfő sajtóértekezletet tart Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével az Európai Unió-Japán csúcstalálkozó végén Brüsszelben 2019. április 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A legfiatalabb, a legtovább - Portré Abe Sindzóról

Meghalt Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, aki ellen Nara városában követtek el merényletet. A 67 éves korábbi kormányfő nem csupán a szigetország leghosszabb ideig regnáló vezetője volt, hanem elmondhatta magáról azt is, hogy olyan politikai dnasztia sarja, amely még korábban Japánnak két további miniszterelnököt is adott.

Abe Sindzó pályafutása valóban páratlan, és nem csupán az "ősök" miatt. 2006 és 2007 között az ország legfiatalabb kormányfőjeként egy évig volt miniszterelnök. 2007-ben több korrupciós botrány, továbbá betegsége miatt a miniszterelnöki tisztségről lemondani kényszerült. De 2012-ben pártja, a konzervatív Liberális Demokrata Párt élén visszatért a hatalomba, és ezúttal már nyolc évig "kitartott".

Kormányfői tevékenységéhez fűződik az Abenomics néven ismert, a defláció ellen harcot hirdető sikeres gazdaságpolitika, a második világháború utáni békealkotmány korlátainak lazítása, mindenekelőtt a japán hadsereg erősítése, főként

a térségbeli kínai befolyás ellensúlyozása

céljából.

A konzervatív politikus nagy nemzetközi tekintélynek örvendett. Állam- és kormányfők sorra látogattak Japánba, 2019 decemberében Abe Sindzó vendége volt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is.

A Reuters hírügynökség szerint kulcsszerepe volt abban, hogy Tokió kapta a 2020-as nyári olimpia rendezésének jogát, és ennek érdekében még azt is vállalta, hogy a Nintendo által kifejlesztett játékban

Super Mariónak öltözve jelenjen meg a 2016-os Rio de Janeiróban tartott olimpia záró és egyben átadó ünnepségén.

Minden vágya az volt, hogy a tokiói olimpia tiszteletbeli elnöke legyen. Ez azonban nem következhetett be, mivel a játékokat a szigetországot is rendkívül erősen sújtó Covid-járvány miatt egy évvel későbbre halasztották. A járvány következtében Japánban ismét súlyos gazdasági visszaesés következett be. Kormányfőként sok bírálat érte amiatt is, hogy a Covid ellen nem kellően gyorsan és hatékonyan cselekedett. Mindennek ellenére a halálozási ráta messze elmaradt több más fejlett ország hasonló adataitól.

2020. augusztus 28-án bejelentette, hogy lemond posztjáról, felerősödő krónikus betegsége miatt. Abe

tinédzser kora óta Crohn-betegségben szenvedett.

Jómódú, igazi politikusi családból származott. Édesapja, Abe Sintaró, a Liberális Demokrata Párt főtitkára volt, és több miniszteri posztot töltött be, többek között a külügyminiszterit is. Anyai nagyapja, Kisi Nobuszuke 1957 és 1960 között volt Japán miniszterelnöke. Nagy-nagybátyja, Szató Eiszaku 1964 és 1972 között szintén a szigetország kormányfője volt.

Miniszterelnökként az Abenomics mellett nevéhez fűződik a a katonai kiadások növelése, idegen támadás esetén a japán hadsereg, az úgynevezett önvédelmi erők bevetési jogának biztosítása is.

Kormányfői tevékenységére rányomta bélyegét az Észak-Koreával való éles szembenállás, továbbá a Kínával, valamint Dél-Koreával való viszony normalizálására való törekvés is.

Ennek ellenére többször is magára haragította a két országot azzal, hogy az augusztus 15-i japán fegyverletétel napján ellátogatott a tokiói Jaszukuni-szentélybe, amelyet mind Peking, mind Szöul a múltbeli japán militarizmus jelképének tekint.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×