eur:
395.97
usd:
365.05
bux:
65551.58
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: jandenouden

Újabb fordulat a koronavírus miatti nyércmészárlás ügyében

2020 végén az ország teljes tenyésztett nyércállományának elpusztítása mellett döntött a dán kormány: az események felülvizsgálatára megalakított bíróság kritizálta a döntést, nem volt törvényes keret annak meghozatalára.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök az állatok levágását bejelentő megjegyzései "súlyosan félrevezetőek" voltak, a rendelet megszegte a törvényt, de a parlament által kinevezett bizottság szerint nem szándékosan cselekedett így az ország vezetése. A legsúlyosabb bírálatot a bizottság több vezető kormánytisztviselőnek és a dán rendőrség vezetőjének címezte.

17 millió nyérccel végeztek a döntés értelmében 2020 novemberében, miután az ország északi részén található nyércfarmokon a vírus egy variánsát fedezték fel nyércekben. Az egészséges és fertőzött állatokat egyaránt kivégezték: a tenyésztők számára ez súlyos, megélhetésüket ellehetetlenítő döntés volt a BBC cikke szerint.

Nem volt szándékos

Az állatok tömegsírjai ellepték az országot, miután november 4-én Frederiksen bejelentette a döntést, de napokon belül kiderült, hogy annak nem volt törvényes alapja.

Ez végül Mogens Jensen agrárminiszter lemondásához vezetett, valamint vizsgálat is indult az ügyben.

Az úgynevezett Nyérc Bizottság vizsgálódása szerint Fredriksen bár félrevezető dolgokat állított, ezt nem szándékosan tette - nem tudta, hogy nem lenne lehetősége ilyen döntésre.

Sokan hibáztak

A jelentés ezen kívül több magas rangú tisztviselőt, köztük a volt mezőgazdasági minisztert és a miniszterelnök tárcavezetőjét, Barbara Bertelsent is keményen bírálta. Bertelsen asszony súlyos kötelességszegést követett el véleményük szerint. A jelentés szerint tíz magas rangú köztisztviselő ellen kellene fegyelmi eljárást indítani. A dán rendőrség vezetőjét, Thorkild Fogde-ot kötelességszegéssel vádolják, amiért nem reagált gyorsan, amikor közölték vele, hogy nincs jogalapja az állatok kivágásának.

Akár le is válthatják

Az még nem világos, milyen következményei lesznek a jelentésnek a Mette Fredriksen vezette három párti kormányra nézve. A miniszterelnök jövője a parlamenti támogatáson múlik: ha a kormányt támogató pártok egyike a jelentés független jogi értékelése mellé áll, az

a miniszterelnök elleni vádemelési eljárás

megindítását eredményezheti.

A három kormánypárt közül a vörös-zöld szövetség már nyilatkozott arról, hogy Fredriksent támogatja továbbra is, mivel nem szándékosan tett semmi rosszat. A másik két pártnak több időre van szüksége a döntéshez. Egyelőre csak az ellenzéki pártok akarják, hogy az ügy vádemelésig menjen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×