eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: jandenouden

Koronavírus: a nyérctenyésztés továbbra is veszélyt jelent

Európa nyolc országának 400 nyércek tenyésztésével foglalkozó farmján bukkantak már koronavírussal fertőzött állatokra.

Az állatvilágra és az emberekre egyaránt veszélyt jelent a nyércfarmok működése uniós szakértők szerint: úgy gondolják, mind az embereket, mind az állatokat rendszeresen tesztelni kellene, mivel fennáll a veszély, hogy minden ilyen tevékenységet folytató telepen meg fog jelenni a koronavírus, írja a The Guardian. A nyércek nagyon fogékonyak a patogénra, ami gyorsan terjed a kültéri, tetővel rendelkező drótketrecekben tartott állatok körében. Az állatokat a farmok dolgozói fertőzik meg.

A következő országok nyércfarmjain találtak már fertőzött állatot:

  • Dánia (290 helyen)
  • Hollandia (69 helyen)
  • Görögország (17 helyen)
  • Svédország (13 helyen)
  • Spanyolország (3 helyen)
  • Litvánia (2 helyen)
  • Franciaország és Olaszország (1-1 helyen).

Kezdetben a nyércekben kialakuló koronavírus-mutációkat az emberre kifejezetten veszélyesnek vélték, az uniós közegészségügyi, illetve élelmiszerbiztonsági hatóságok véleménye szerint viszont nem jelentenek veszélyt ezek sem fertőzőség, sem a betegség lefolyásának súlyossága szempontjából, ahogyan azt egy friss jelentésben írják. A WHO ugyanakkor ezen a héten hívta fel a figyelmet arra, hogy a szőrméjükért tenyésztett állatokkal foglalkozó farmok mind emberek, mind pedig az állatvilág más tagjainak megfertőződése szempontjából rizikót jelentenek. Uniós szakértők ezért most azt követelik, hogy az állatok hetente teszteljék, illetve gyakran tegyék meg ezt mindenkivel, aki közvetlen kontaktusba kerül velük.

Több ország, köztük Dánia és Svédország felfüggesztette a nyérctenyésztést, míg Amerikában az ilyen területen dolgozók is prioritás élveznek oltás szempontjából. A nyérceken használható oltás áprilisra vagy májusra állhat készen szakértők szerint.

Mark Oaten, a Nemzetközi Szőrme Szövetség vezetője támogatja a tesztelést, amíg az racionális gyakoriságú, a heti mintavételt ugyanakkor ellenzi. "Jobb lenne gyakrabban tesztelni azokon a területeken, ahol a vírus elterjedtebb, és kevesebbet ott, ahol nem.

Nem lehet univerzális sztenderdeket felállítani.

Az egyes farmok zsúfoltsága is szempont lehet" – mondta.

A szőrmeárak a koronavírus miatti félelem és a nyérctenyésztés esetleges betiltása mellett is nőnek a tenyésztők beszámolói szerint.

"Nem gondoljuk, hogy a koronavírus veszélyeztetné az iparágat, az árak pedig nőnek, az év végéig még további egyharmados emelkedést jósolunk. Úgy érezzük, Dániában túlreagálták a helyzetet" – mondja Magnus Ljung, a finn Saga Furs szőrmeaukciós cég vezetője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×