eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Derek Naulls

Igazándiból egy állat miatt van most választás Dániában

A nyércbotrány vezetett idáig.

Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Dániában, a választópolgárok este 8 óráig adhatják le szavazatukat.

Reggel 8 órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek: mintegy 4,3 millióan szavazhatnak a 179 tagú dán parlament összetételéről. A Dániához tartozó, de autonóm területként működő Grönland és a Feröer-szigetek két-két mandátummal rendelkezik a törvényhozásban.

A most 44 éves Mette Frederiksen, aki a Szociáldemokrata Párt 2019-es győzelmével Dánia legfiatalabb miniszterelnöke lett, három és fél éven át kisebbségi kormányt vezetett. A parlamenti többség eléréséhez legtöbbször a baloldali blokkot hívta segítségül.

A kormányfő október elején jelentette be, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak, mert az egyik vele szövetséges párt azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, mivel az korábban nem megfelelően kezelte a dániai nyércállománynak a koronavírus mutációja miatt elrendelt levágása körüli helyzetet.

Közvélemény-kutatások szerint a baloldali pártokból álló "vörös blokk" és az egy liberális, egy konzervatív és három jobboldali párt alkotta "kék blokk" egyaránt a szavazatok 47-50 százalékára számíthat.

A választópolgárok kedden összesen 14 párt indulói közül választhatnak. Mivel a Feröer-szigeteken november elsején emléknapot tartanak, az ott szavazásra jogosult 38 ezer lakos már hétfőn leadta voksát.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×