INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

ferenc pápa

ukrajna

oroszország

Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. június 1-jén.

Ferenc pápa: nem szabad "a jó és a rossz" összecsapására leegyszerűsíteni a háborút

Infostart / MTI

A katolikus egyházfő a támadás előtt hónapokkal találkozott egy általa meg nem nevezett vezetővel, aki a háború veszélyére figyelmeztette.

Ferenc pápa egy újságírókkal folytatott beszélgetésben úgy vélekedett, hogy az ukrajnai helyzet nem fekete-fehér, és nem szabad a konfliktus összetettségét "a jó és a rossz" összecsapására leegyszerűsíteni.

Ferenc pápa a jezsuita média munkatársaival találkozott még májusban, a beszélgetés tartalmáról kedden adott hírt a La Stampa című olasz napilap.

A katolikus egyházfő brutálisnak, kegyetlennek és ádáznak nevezte az Ukrajnában harcoló orosz hadsereget, míg a "bátor ukránoknak" a túlélésért folytatott küzdelmét méltatta.

"Az oroszok azt gondolták, egy hét alatt végeznek, de elszámították magukat. Egy olyan bátor néppel kerültek szembe, amely megharcol a túléléséért, a történelem során több ilyen harcot is megvívott" - fogalmazott a pápa.

Elmesélte, hogy néhány hónappal az orosz támadás megindítása előtt találkozott egy "bölcs államfővel", aki aggodalmát fejezte ki neki amiatt, hogy a NATO "Oroszország kapujánál csahol, miközben nem fogja fel, hogy Oroszország nem engedi meg egyetlen más hatalomnak sem, hogy közelítsen hozzá, és ez a helyzet akár háborúhoz is vezethet".

Ferenc pápa szerint ez a politikus, akit nem nevezett meg, "értette a jeleket". Ezzel kapcsolatban aztán az egyházfő úgy fogalmazott, hogy "nem látjuk a teljes dráma minden elemét a háború mögött, amelyet esetleg egy bizonyos módon provokálhattak vagy nem akadályoztak meg". Határozottan elutasította azt az elméleti feltevést, hogy emiatt a nézete miatt akkor őt Putyin-pártinak lehetne tekinteni. "Nem vagyok az. Leegyszerűsítő és téves lenne ilyesmit állítani" - mondta.

Az egyházfő továbbá "elborzasztónak" nevezte, hogy Oroszország a háborús konfliktusban csecsen és szíriai zsoldosokat is bevet.

Ferenc pápa reményét fejezte ki a beszélgetés során, hogy szeptemberben Kazahsztánban, a világvallások kongresszusán találkozhat majd Kirill orosz pátriárkával.

Nyitókép: Fabio Frustaci
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018