eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Megtalálták a lezuhant nepáli gép fekete dobozát

Hétfőn találták meg a repülőt, azóta mind a 22 utas holtteste megkerült a romok közül.

Négy indiai, két német és tizenhat nepáli vesztette életét a balesetben, mely a húsz perces útra induló gépet érte.

"A pilótafülke hangrögzítőjét, más néven a repülőgép fekete dobozát megtalálták a baleset helyszínén" – mondta Deo Chandra Lal Karna, a nepáli polgári légi közlekedési hatóság szóvivője a BBC-nek. A fekete dobozt Katmanduba szállítják, hogy ott vizsgálják meg.

Indra Singh Sherchan helyi mentő szerint

a készüléket ki kellett vágni a roncsokból,

amelyek ott maradtak a sziklás hegyen. A kanadai De Havilland repülőgépgyártó cég által készített repülő helyi idő szerint vasárnap 9:55 körül indult Pokhara turistavárosból Jomsomba, egy népszerű turisztikai célpontra, egyben zarándokhelyre, majd eltűnt. Kétségbeesett keresés vette ekkor kezdetét, melyet a rossz időjárás és a nehéz terep is hátráltattak – végül 24 órás kutatás után bukkantak a baleset helyszínére.

A négy indiai állampolgárságú utasról kiderült, hogy egy család tagjai voltak: elvált szülők, valamint két gyerekük. A lányok 22 és 15 évesek voltak. A Mahárástra tartományból Nepálba utazó családot ismerő indiai rendőr szerint a válási megállapodás értelmében a család tagjai évi tíz napot együtt töltöttek – éppen közös nyaralásra indultak ennek keretében, és izgatottan várták a nepáli kirándulást.

Nepálban számos légi baleset történt, részben a hirtelen időjárás-változások, részben a nehezen megközelíthető, sziklás terepen található leszállópályák miatt.

A repülők nem részesülnek megfelelő karbantartásban, és a pilótaképzés sem magas szintű. Ez arra késztette az Európai Uniót, hogy kitiltsa a nepáli gépeket légteréből.

2018 elején a bangladesi Dakkából Katmanduba tartó járat leszállás közben kigyulladt – 51 ember halt meg a balesetben. 2019 áprilisában három ember halt meg egy repülőgép-szerencsétlenségben, amikor a gép letért a kifutópályáról és egy álló helikopterbe csapódott a luklai repülőtéren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×