eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Daruval rakodják az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemeket az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Ez most már gáz- és kereskedelmi háború is - csütörtöki hírek Ukrajnából

A gázfizetési harcban is vannak részsikereik az oroszoknak, akik a kibertérben sem tétlenkednek.

2022.04.28. 22:22

Oroszország NATO-országokra fog támadni az ukrán elnöki tanácsadó szerint

Szerhij Lescsenko a Die Pressének adott interjújában beszélt erről.

2022.04.28. 21:59

Meghalt egy brit Ukrajnában, de nem árulták el, hogyan

Egy másik pedig eltűnt. Sajtóértesülések szerint az ukránok oldalán harcoltak mindketten.

2022.04.28. 21:28

Újra rakétákkal lőtték az oroszok Kijevet

Épp akkor, amikor ott tárgyalt az ENSZ-főtitkár.

2022.04.28. 21:17

Vlagyimir Putyin után Volodimir Zelenszkijjel találkozott az ENSZ-főtitkár

Ukrajnai most az ENSZ alapokmányát is védi - jelentette ki az ukrán elnök, miután megbeszélést folytatott Kijevben António Guterresszel.

2022.04.28. 20:50

Csányi Sándor: a nehéz pillanatokból a végén vidám pillanatok lehetnek, ha sikeresen oldjuk meg a problémát

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a pénzintézet hazai és nemzetközi terveiről, az orosz–ukrán háború makrogazdasági következményeiről és a gazdasági növekedés lehetséges támaszairól is. Bízik benne, hogy az év végére csökken az infláció, és ezzel párhuzamosan a hitelkamatok is. Kitért az agrárgazdaság helyzetére és a magánegészségüggyel kapcsolatos terveire is. Nagyinterjú.

2022.04.28. 20:07

Moszkva: a Nyugat a felelős, leginkább az Egyesült Államok

Az európai országok saját kötelezettségvállalásaikat szegik meg azzal, hogy növelik fegyverszállításaikat Ukrajnába – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

2022.04.28. 19:55

Elutasította a Gazprom a németek fizetéseit

Szerdán leállították az oroszok a földgázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába.

2022.04.28. 18:50

Magyarország is aláírta az amerikaiak által kezdeményezett politikai nyilatkozatot

Az internet globális, demokratikus értékek mentén történő szabályozását célzó politikai nyilatkozatot írt alá 56 ország, köztük az Egyesült Államok csütörtökön, miután Washington azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az ukrajnai internethozzáférést korlátozó akcióival igyekszik erősíteni az ország elleni háborút.

2022.04.28. 18:32

Gazprom: még hogy Lengyelországnak nem kell az orosz gáz!

A Gazprom vitatja varsói politikusoknak azt az állítását, hogy az országnak nincs szüksége orosz gázra, ugyanis az energiahordozót most Németországból kapja Lengyelország – közölte újságírókkal Szergej Kuprijanov, az orosz állami gázipari konszern szóvivője.

"A közvetlen szállítások felfüggesztése után Lengyelország orosz gázt vásárolt. Most azonban Németországtól, ahonnan a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba érkezik vissza ellenirányban. Az ellenirányú gáz mennyisége, körülbelül napi 30 millió köbméter szinte pontosan megfelel a Gazprommal kötött szerződésben szereplő, az előző napokban exportált gázigénynek" – tette hozzá a Gazprom szóvivője. (MTI)

2022.04.28. 18:09

Gond lehet a menekültek elhelyzesével Hollandiában

A holland menekültügyi ügynökség (COA) arra figyelmeztetett, hogy sürgősen bővíteni kell a befogadó létesítmények számát, mivel a helyzet kezd kezelhetetlenné válni – írta a Dutchnews hírportál. A hírportál szerint az ügynökség már hónapok óta figyelmeztet arra, hogy Hollandiában a menekültek számára nincs elég befogadóhely, ahol a menedékkérelmük elbírálása alatt lakhatnának.

A Ter Apel-i központba érkezőknek elvileg nem több mint hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de ottartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. A COA szerint mintegy 13 ezer menekültstátusszal rendelkező személy még mindig ott lakik, mert nincsen elegendő lakás, ahová beköltözhetnének. (MTI)

2022.04.28. 17:45

Orosz kémfőnök: Lengyelország magáénak akarja Ukrajna egy részét

Washington és Varsó olyan terven dolgozik, amelyek célja, hogy Lengyelország szoros katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon "történelmi birtokai" felett Ukrajnában – vélekedett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a testület sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint.

2022.04.28. 17:23

Nem tiszta, miben törlesztené a következő gázszámlát Szlovákia

A gazdasági miniszter attól sem riadna vissza, ha az oroszok a lengyel vagy a bolgár forgatókönyv szerint járnának el Szlovákiával szemben.

2022.04.28. 15:55

Németország Oroszország legnagyobb energiakuncsaftja

Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdete óta Németország 9,1 milliárd eurót fizetett Oroszországnak az olajért, a gázért és a szénért egy finn tanulmány szerint. Ez minden más ország által Oroszországnak fizetett összegnél több.

2022.04.28. 15:37

Mennyi földgáz jön Magyarországra orosz és más forrásból? Itt a válasz

Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított és a gázszállítás a szerződés szerint történik - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

2022.04.28. 15:26

Moszkva azt állítja, elhárítottak egy ukrán rakétatámadást

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be, hogy szerda éjjel elhárítottak egy ukrán támadást, amelyet Kijev a Tocska-U ballisztikus harcászati rakétákkal és nagyteljesítményű rakéta-sorozatvetőkkel indított. Igor Konashenkov vezérőrnagy azt mondta: az orosz kézre került, dél-ukrajnai Herszon városának lakónegyedeit támadták.

2022.04.28. 15:24

Görögország úgy fizet a Gazpromnak, hogy közben tiszteletben tartja szaknciókat

Görögország az orosz gázszállítások következő hónapban esedékes számláját az uniós szankciókba nem ütköző módon fizeti ki - közölte csütörtökön az ország környezetvédelmi és energiaügyi minisztere. Kosztasz Szkrekasz miniszter a görög Skai rádióban nem tért ki arra, milyen devizanemben tervezik teljesíteni. Megjegyezte ugyanakkor: "olyan módon fogunk fizetni, amely nem sérti a szankciókat, és megvédi országunk energiabiztonságát".

Az új orosz fizetési rendszer szerint a vevők eurót vagy dollárt helyeznének el a Gazprombanknál vezetett számlán, amely azt átváltaná rubelre, a külföldi vevő tulajdonában lévő másik számlán helyezné el, és a fizetést orosz valutában utalná át a Gazpromnak.

2022.04.28. 14:05

Megszavazták a németek, nehézfegyvereket küldenek az ukránoknak

A nagy többséggel - 586 igen szavazattal, 100 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett - elfogadott határozatban a német képviselők rögzítették, hogy Németországnak az ukrán katonák kiképzésében is közre kell működnie, akár német földön vagy más NATO-országokban. Ugyanakkor a kormánynak támogatnia kell Kijev azon erőfeszítéseit, hogy tűzszüneti megállapodásra jusson az oroszokkal.

A Bundestag döntött arról is Németországnak nehézfegyverzettel is támogatnia kell, de arról is határoztak, hogy a német kormánynak a szlovén kormánya után más országokkal is meg kell állapodnia arról, hogy átad Ukrajnának szovjet gyártmányú fegyvereket, amelyeket Berlin német gyártmányú fegyverekkel pótol.

A hetekig folytatott vita után bejelentették: elsőként 50 Gepard típusú légvédelmi páncélos járművet küldenek Ukrajnába. Berlin eddig csak védekezésre szolgáló, úgynevezett könnyűfegyverzettel, főleg vállról indítható rakétákkal támogatta Ukrajnát az orosz csapatok elleni védekezésben, és a nehézfegyverek szállításáról szóló döntéssel kiteljesíti a háború harmadik napján, február 26-án elindított fordulatot.

2022.04.28. 13:40

Hernádi Zsolt: leválni az orosz olajról nem ideológiai kérdés

Ez egyik napról a másikra komoly megrázkódtatást jelentene egész Közép-Európának – mondta a Mol elnök-vezérigazgatója.

2022.04.28. 13:39

Az "idióta" intézkedésekre is reagálnak majd - ígérik az oroszok

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Szolovjov.LIVE online tévéműsorban kilátásba helyezte, hogy Moszkva minden intézkedésre reagálni fog, beleértve az "idióta" intézkedéseket is. A diplomata arra válaszolt, hogy az amerikai képviselőház elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé fogja tenni, hogy a külföldön lefoglalt orosz vagyont Ukrajna támogatására fordítsák.

Zaharova "idióta jellegűnek" nevezte azt az amerikai kezdeményezést is, hogy Oroszországot nyilvánítsák a terrorizmust támogató állammá. Felhívta a figyelmet arra: a nemzetközi közösség még nem adott jogi minősítést az Egyesült Államok szíriai, líbiai, iraki és egyéb beavatkozására, ezért - mint mondta - az elképzelés visszaüthet Washingtonra. (MTI)

2022.04.28. 13:35

Moszkva szerint Kijev újabb provokációt készített elő

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a szerda éjjel kiadott tájékoztatójában azt állította, hogy az ukrán fegyveres alakulatok továbbra is erődítmények kiépítéséhez és nehézfegyverek fedezékeként használják az egészségügyi infrastruktúrát. Erre Kosztyantyinivkából és Zaporizzsjából hozott fel példát.

Arra figyelmeztetett, hogy az ukrán hadsereg információs és pszichológiai műveleti egységei ismét az orosz hadsereg lejáratására szánt "provokációt" készítettek elő, ezúttal Liszicsankban. A tábornok azt állította, hogy a város központi piacára, amelyet tévedésből tűz alá vett az 57. ukrán gépesített gyalogsági hadosztály, megrendezett fotó- és videofelvételek kedvéért gépjárműroncsokat és civilbe átöltöztetett, elesett ukrán katonákat szállítottak, és a helyszínre vittek egy nemzetközi újságírócsoportot is. (MTI)

2022.04.28. 12:57

Megemelkedett a gázszállítás Németországból Lengyelországba

Megnövekedett a Jamal-Európa földgázvezetéken a nyugatról keletre szállított mennyiség, miután Oroszország szerdán leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállítást - közölte a vezeték üzemeltetője.

A gázvezeték a lengyel-német határon fekvő Mallnow mérőállomáson az üzemeltető adatai alapján csütörtök reggel nyolckor óránként 13 191 391 kilowattórányi gáz haladt át Németországból Lengyelországba, szemben az éjfélkor mért 12 742 545 kilowattórával.

A Jamal-Európán a Németországból Lengyelországba irányuló gázszállítás egy nappal korábban a Mallnow mérőponton a reggel óránként 12 740 290 kilowattórányi volt. Hétfőn 7 478 439 kilowattóra volt a napi átlag. (MTI)

2022.04.28. 11:15

A kanadai parlament népirtásnak minősítette az orosz támadók műveleteit

A kanadai parlament egyhangúlag elfogadott egy indítványt, amelyben népirtásnak minősítette az Ukrajna elleni orosz háborút, azzal érvelve, hogy "számos egyértelmű bizonyíték áll rendelkezésre háborús és emberiesség elleni bűncselekmények módszeres és tömeges elkövetéséről".

A képviselőház szerdai állásfoglalása szerint az Oroszország által elkövetett háborús bűnök között szerepel civilek meggyilkolása, gyermekek erőszakos áttelepítése, kínzás, nemi erőszak és holttestek meggyalázása.

Az ukrán parlament április közepén szintén népirtásnak minősítette az orosz hadsereg tevékenységét. (MTI)

2022.04.28. 10:41

Jens Stoltenberg: Gyorsan csatlakozhatnak a NATO-hoz a finnek és a svédek

Lesz megoldás, ami minden fél számára egyaránt kielégítő lesz a jelentkezésük és a 30 tagország ratifikálása közti időszakra.

2022.04.28. 10:17

Adatok a BOK csarnokból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 312 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 95 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön. (MTI)

2022.04.28. 09:52

Lengyelország benyújtotta Brüsszelnek a "menekültszámlát"

Varsó sebesült ukrán katonákat is ápol, és megnyitotta "kapuit és szívét" 2,5 millió menekült előtt.

2022.04.28. 08:42

Szijjártó Péter a CNN-en: nem szórakozásból veszünk orosz gázt

Az energiafüggőségről, a háborúról és a jogállamisági mechanizmusról kérdezték.

2022.04.28. 08:30

Orbán Viktor "kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést" javasol Németországnak

A magyar miniszterelnök megköszönte a német kancellárnak a választási győzelem utáni gratulációját.

2022.04.28. 08:00

12 ezren jöttek

Magyarországra szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 5707 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6523-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a beléptetettek közül a rendőrség 779 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Közölték azt is: az ukrajnai háború elől szerdán 558 ember, köztük 194 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket, és ebben támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - tudatták. (MTI)

2022.04.28. 07:50

Delfineket is bevet a háborúban Oroszország

A víz alatti támadások elleni védekezésben segítenek a kiképzett állatok.

2022.04.28. 07:38

A szovjet katonai emlékművek lengyelországi ledöntése jogi vitát is gerjeszt

Az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott lakossági reakcióként egyre több lengyelországi szovjet katonai emlékművet öntenek le piros festékkel. A helyzetre a hatóságok is reagáltak: a Nemzeti Emlékezet Intézete bejelentette, hogy újult erővel folytatják a "közterek kommunistátlanítását".

2022.04.28. 07:08

"Mindenki háborúja" - London "kijelölte" az ukrajnai háború végső célját

A brit külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területéről kiszoruljon.

2022.04.28. 07:04

Microsoft: Oroszország kibertámadások özönét indította Ukrajna ellen - példák

Az amerikai számítástechnikai cég a február 23. és április 8. közötti időszakról számolt be.

2022.04.28. 07:02

Bloomberg: négy európai gázvásárló már rubelben fizetett

Arról is vannak értesüléseik, hogy mennyi európai cég nyitott már számlát az orosz Gazprombanknál. Az EU szerdán azt javasolta, hogy a tagállamok ne fizessenek rubelben az orosz gázért.

2022.04.28. 07:01

Feledy Botond: komoly kihívást jelentő tél előtt áll Európa

A külpolitikai elemző szerint egyelőre nem tudni, hogy Moszkva rövid vagy hosszú távon akar-e zsarolni a gázcsapok elzárogatásával.

2022.04.28. 07:00

Elképesztő, ami az albérletpiacon van

Márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt. Kétszámjegyű éves drágulást mértek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×