eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Elutasította a Gazprom a németek fizetéseit

Szerdán leállították az oroszok a földgázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába.

Az orosz Gazprombank nem fogadott el több átutalást a német állam felügyelete alá vett Gazprom Germania egyik leányvállalatától, ami azt jelenti, hogy tovább mélyül az európai orosz földgázimport rubelalapú elszámolása körüli konfliktus - írja a Der Spiegel.

A német hírmagazin beszámolója szerint a Gazprom Marketing & Trading nevű társaság - a Gazprom Germania brit leányvállalata - április és májusi földgázszállításokért fizetett a Gazprombanknak, amely azonban elutasította az átutalást.

Az eset röviddel az után történt, hogy a Gazprom orosz energetikai társaság közölte, leállítják a lengyelországi és bulgáriai földgázexportot, amíg a partnerek nem tartják be az államfő, Vlagyimir Putyin vonatkozó rendeletében rögzített fizetési szabályokat, vagyis nem rubelben fizetnek.

A német szövetségi gazdasági minisztérium az esetről közölte, hogy a Gazprom Germania egyik brit leányvállalatánál bizonytalanságok keletkeztek fizetések körül. Az ügy "marginális", az európai orosz import csupán 0,2 százalékát kitevő földgázmennyiséget érint, amelyet a vállalat pótolni tud piaci forrásokból - közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy

"a szerződésnek megfelelően, euróban kell fizetni" az orosz gázért.

Az orosz elnök rendelete szerint a Gazprom kizárólag rubelben fogadhatja el az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országokba szállított földgáz árát.

A Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításban hozzátette, hogy a németországi gáztározók töltöttsége egyelőre emelkedik. A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) adatai szerint 33,4 százalékos a töltöttség, nagyjából megfelel a 2017 azonos időszakában regisztrált szintnek, és jelentősen meghaladja a 2015, 2018 és 2021 áprilisának végén feljegyzett értéket.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter - az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.

Robert Habeck gazdasági miniszter április elején jelentette be, hogy a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében elrendeli a Gazprom Germania vállalatcsoport állami felügyelet alá vételét.

A röviddel az intézkedés előtt megjelent német sajtóértesülések szerint az anyavállalat, a Gazprom megpróbálta átjátszani egy ismeretlen hátterű szentpétervári cégnek a németországi érdekeltség tulajdonjogát.

A Gazprom Germania kulcsfontosságú szereplő a németországi energiaellátásban. Állami felügyeletét a Bundesnetzagentur látja el. Klaus Müller, a hatóság vezetője egy interjúban elmondta, hogy a vállalat kritikus szintre, 1 százalék alá süllyesztette a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású - legnagyobb németországi és legnagyobb nyugat-európai - rehdeni földgáztározó töltöttségét. A szakember jelezte, hogy ezzel veszélybe került számos önkormányzati közműszolgáltató földgázellátása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×