INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

ukrajna

gázszállítás

gazprom

németország

Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background

Elutasította a Gazprom a németek fizetéseit

Infostart / MTI

Szerdán leállították az oroszok a földgázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába.

Az orosz Gazprombank nem fogadott el több átutalást a német állam felügyelete alá vett Gazprom Germania egyik leányvállalatától, ami azt jelenti, hogy tovább mélyül az európai orosz földgázimport rubelalapú elszámolása körüli konfliktus - írja a Der Spiegel.

A német hírmagazin beszámolója szerint a Gazprom Marketing & Trading nevű társaság - a Gazprom Germania brit leányvállalata - április és májusi földgázszállításokért fizetett a Gazprombanknak, amely azonban elutasította az átutalást.

Az eset röviddel az után történt, hogy a Gazprom orosz energetikai társaság közölte, leállítják a lengyelországi és bulgáriai földgázexportot, amíg a partnerek nem tartják be az államfő, Vlagyimir Putyin vonatkozó rendeletében rögzített fizetési szabályokat, vagyis nem rubelben fizetnek.

A német szövetségi gazdasági minisztérium az esetről közölte, hogy a Gazprom Germania egyik brit leányvállalatánál bizonytalanságok keletkeztek fizetések körül. Az ügy "marginális", az európai orosz import csupán 0,2 százalékát kitevő földgázmennyiséget érint, amelyet a vállalat pótolni tud piaci forrásokból - közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy

"a szerződésnek megfelelően, euróban kell fizetni" az orosz gázért.

Az orosz elnök rendelete szerint a Gazprom kizárólag rubelben fogadhatja el az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országokba szállított földgáz árát.

A Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításban hozzátette, hogy a németországi gáztározók töltöttsége egyelőre emelkedik. A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) adatai szerint 33,4 százalékos a töltöttség, nagyjából megfelel a 2017 azonos időszakában regisztrált szintnek, és jelentősen meghaladja a 2015, 2018 és 2021 áprilisának végén feljegyzett értéket.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter - az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.

Robert Habeck gazdasági miniszter április elején jelentette be, hogy a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében elrendeli a Gazprom Germania vállalatcsoport állami felügyelet alá vételét.

A röviddel az intézkedés előtt megjelent német sajtóértesülések szerint az anyavállalat, a Gazprom megpróbálta átjátszani egy ismeretlen hátterű szentpétervári cégnek a németországi érdekeltség tulajdonjogát.

A Gazprom Germania kulcsfontosságú szereplő a németországi energiaellátásban. Állami felügyeletét a Bundesnetzagentur látja el. Klaus Müller, a hatóság vezetője egy interjúban elmondta, hogy a vállalat kritikus szintre, 1 százalék alá süllyesztette a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású - legnagyobb németországi és legnagyobb nyugat-európai - rehdeni földgáztározó töltöttségét. A szakember jelezte, hogy ezzel veszélybe került számos önkormányzati közműszolgáltató földgázellátása.

Nyitókép: onurdongel/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018