eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
SIEDLEC, GREATER POLAND, WIELKOPOLSKIE, POLAND - 2022/04/20: The monument of a Red Army soldier smeared with red paint is being dismantled in Siedlec. The monument of a Red Army soldier in Siedlec, commemorating Russian (former Soviet) soldiers killed in combat against the Germans in 1945 in the Wolsztyn area, has been dismantled and removed from its plinth. This is another stage of de-communisation announced by the Institute of National Remembrance (IPN). On April 20th, a total of three Red Army monuments have disappeared from public space, including two in Wielkopolska (Greater Poland Voivodeship): in Siedlec and Międzybłocie. (Photo by Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A szovjet katonai emlékművek lengyelországi ledöntése jogi vitát is gerjeszt

Az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott lakossági reakcióként egyre több lengyelországi szovjet katonai emlékművet öntenek le piros festékkel. A helyzetre a hatóságok is reagáltak: a Nemzeti Emlékezet Intézete bejelentette, hogy újult erővel folytatják a "közterek kommunistátlanítását".

Nemcsak a varsói kormány, de a lengyel közvélemény is igen élesen reagál az orosz–ukrán háborúra, valamint mindenre, ami még a szovjet időkből fellelhető Lengyelországban.

A minap 24 órán belül három szovjet emlékműnek is nekiestek, és ezeket az akciókat a Twitteren is megosztották. Siedlecben például porba hullott egy emlékmű a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet vezetőjének jelenlétében.

A szovjet harcos eredetileg más helyen állt, egy 130 szovjet katona maradványait rejtő sír felett, de a halottakat rég exhumálták és elszállították, most pedig a szobrot is megsemmisítették. Garncarsko városában pedig szintén a ledöntés lett a sorsa egy, a budapesti Szabadság téri szovjet emlékműhöz hasonló építménynek.

Lengyelország és Oroszország 1994-ben kötött egy megállapodást a szovjet korból származó különböző emlékművek védelméről, és ezt a két ország teljesen eltérően értelmezi. Hoffmann Tamás nemzetközi jogász szerint

  • a lengyelek azt mondják, ez a megállapodás kizárólag a szovjet katonák síremlékeinek védelmére terjed ki. Ezek leginkább a temetőkben vannak.
  • Az oroszok viszont úgy értelmezik, hogy a kontraktus minden, a második világháborúval összefüggő szovjet emlékműre vonatkozik.

Lengyelország például már jóval korábban több olyan szabályozást vezetett be, ami lehetővé tette ezeknek az emlékműveknek az eltávolítását. Legutóbb 2017-ben fogadtak el egy olyan törvényt, amelynek értelmében tulajdonképpen valamennyi közterületi szovjet emlékmű eltávolítható – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki a nemzetközi jog idevágó passzusával indokolt.

"Az általános nemzetközi jogban nincs szabály arra nézve, hogy bármilyen emlékműnek fenn kellene állnia akkor is, hogyha az adott ország, amelynek a területén ez az emlékmű áll, úgy dönt, hogy ezt le akarja bontani. Nyilván ha van egy specifikus megállapodás, ami kifejezetten arra terjed ki, akkor ez szerződésszegés lenne. Ezért itt

a kérdés az, hogy valóban értelmezhető-e úgy az egyezmény, ahogy a lengyelek állítják, vagy úgy kellene értelmezni, hogy az oroszok teszik."

A nemzetközi jogász azt mondja: a két ország által választott bíróság rendezhetné az ügyet, de a két fél ebben jelenleg nem igazán tudna megegyezni.

Egyébként a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű megtartásáról is él egy magyar–orosz szerződés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×