eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a CNN-en: nem szórakozásból veszünk orosz gázt

Az energiafüggőségről, a háborúról és a jogállamisági mechanizmusról kérdezték.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a CNN vendége volt.

Szijjártó Péter a 24.hu tudósítása szerint elmondta, Magyarország magasabb arányú orosz energiakitettségét infrastrukturális okok határozzák meg, hiába tett sokat a diverzifikáció érdekében a kormány, újabb gázforrás nem bukkant fel. "Nem szórakozásból" vesz tehát Magyarország orosz gázt, hanem ezek a fizikai lehetőségek.

Az ukrajnai háború kapcsán aláhúzta, Magyarország jóváhagyta mind az öt eddigi szankciócsomagot Oroszországgal szemben, ugyanakkor szerinte az európai egység megőrzését nem lehet olyan szankciókkal előremozdítani, amelyek leállásra kényszerítenék az országot.

A NATO-ról, illetve a fegyverszállításokról szólva közölte, Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért, befogadott eddig 640 ezer menekültet, akiket ellát és munkát is ad annak, aki kér, de fegyvereket nem szállít.

"A fegyverszállítás, illetve a fegyverek átengedése azzal a kockázattal jár, hogy belesodródunk a konfliktusba, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni" - mondta.

A jogállamisági mechanizmus is szóba került, erről Szijjártó Péter azt mondta, az "politikai vita", a benne foglaltak pedig "hamis vádak", "zsarolás Magyarországgal szemben".

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×