eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Picture of the logo of Gazprom on their Serbian main office in Belgrade. Gazprom is one of the main oil compnaies from Russia
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Bloomberg: négy európai gázvásárló már rubelben fizetett

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért - jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A Bloomberg a Gazprom orosz gázipari óriáshoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozott.

Az illetékes szerint még akkor is, ha több ország is megtagadja a Kreml követelését, hogy az orosz gázért rubelben fizessenek, a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedés egészen május második feléig nem valószínű, mivel a következő gázszállítmány kifizetése csak akkor esedékes.

Úgy tudni, tíz európai vállalat már számlát nyitott a Gazprombanknál, hogy teljesíteni tudja a Moszkva által igényelt fizetési feltételeket.

A Gazprom szerda estig nem kommentálta a Bloomberg értesülését.

A magyar félnek legközelebb május 22-én van fizetési kötelezettsége a Gazprom felé. A kormány már bejelentette, hogy teljesítik az orosz fizetési változtatási kéréseket és azt is elmondták, mit jelent ez.

Az EU a gázstopok után sem javasolja a rubeles fizetést

Az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy a meglévő szerződéseik teljesítésében maradjanak az eurónál vagy a dollárnál, de ne fizessenek rubelben az orosz gázért - közölte szerdán Kadri Simson energiaügyi biztos.

"Világos iránymutatás van a vállalatoknak, hogy tartsák tiszteletben a létező szerződéseket és ne egyezzenek bele a rubelben történő fizetésbe" - hangsúlyozta Simson egy amerikai-uniós energiaügyi konferencián Atlantic Cityben.

"Mostanra teljesen világossá vált, hogy Európának át kell alakítania energetikai rendszerét, véget vetve minél hamarabb az orosz energiafüggőségnek. A tengeri szélerőművek fontos részei ennek a tervnek" - húzta alá Simson az ilyen szélerőműveknek szentelt tanácskozáson.

Felidézte az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslatát, amely diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben.

A terv megvalósulása kétharmaddal csökkentheti az EU orosz gáz iránti keresletét már az év vége előtt.

Előzmények

Az orosz gázipari holding szerdai közleményében erősítette meg, hogy leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. A Gazprom hangsúlyozta, hogy az általa javasolt fizetési mechanizmus nem sérti az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán elrendelt nyugati szankciókat. Moszkva a büntetőintézkedésekre válaszul rendelte el az energiaexport ellenértékét rubelben kell kifizetni.

Oroszország különböző vezetékrendszereken keresztük 23 európai országnak szállít földgázt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×