eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Elképesztő, ami az albérletpiacon van

Márciusban országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt az emelkedés; a drágulásban szerepet játszott, hogy márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt.

Az Ingatlan.com közleménye szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet. A kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet, és a lakáshitel-kamatok emelkedése is.

A KSH-ingatlan.com országos lakbérindexe újabb csúcsot ért el, a 2015-ös szinthez képest csaknem 53 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa.

Az Ingatlan.com elemzése szerint áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak.

Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban.

A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. Az I., a II. és a XII. kerület tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

A megyeszékhelyek kínálati piacán április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben 115-120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok havonta.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egyelőre nem tudni, mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. Az emelkedő lakáshitel-kamatok miatt középtávon növekedhet azok száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat.

A szakember szerint a mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatók.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×