eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrajnából elmenekült emberek a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. március 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Lengyelország benyújtotta Brüsszelnek a "menekültszámlát"

Varsó sebesült ukrán katonákat is ápol, és megnyitotta "kapuit és szívét" 2,5 millió menekült előtt.

Lengyelország pótlólagos európai uniós forrásokat kért az országot a szomszédos Ukrajnából elárasztó több millió menekült elhelyezésének finanszírozásához - jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Bild című német bulvárlapban csütörtökön közzétett nyilatkozatában.

Elmondta, hogy Varsó sebesült ukrán katonákat is ápol, és megnyitotta "kapuit és szívét" 2,5 millió menekült előtt.

Lengyelországnak pénzre van szüksége, hogy ezt az erőfeszítést finanszírozza, de az EU eddig "egy fillért sem fizetett" a menekültek ellátására - tette hozzá.

A kormányfő azzal érvelt, hogy Törökországot a legutóbbi menekülthullám idején milliárdokkal támogatták. Most Lengyelország érdemel uniós segítséget - szögezte le.

Európa orosz gáztól való függőségének kérdésével kapcsolatban Morawiecki megjegyezte, hogy Varsó többször is figyelmeztette Berlint az Oroszországból érkező gázvezeték kockázatára. De ezek a figyelmeztetések süket fülekre találtak - mondta.

Hangoztatta, hogy a lengyeleknek soha nem voltak illúzióik a Kreml politikájával és annak következményeivel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×