eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Homokzsákokkal védik az orosz tüzérségi támadásoktól a csernobili atomerőmű áldozatainak emlékművét Kijevben 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján.  Az atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Nagy ukrán veszteségekről számoltak be az oroszok – az ukrajnai háború szerdai hírei

Lengyelország mellett Bulgáriába sem szállít több földgázt a Gazprom szerdától, Szijjártó Péter szerint ez nem érinti Magyarországot. Az orosz–ukrán háború hírei percről percre. (Nyitóképünkön: homokzsákokkal védik az orosz tüzérségi támadásoktól a csernobili atomerőmű áldozatainak emlékművét Kijevben 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján.)

2022.04.27. 22:22

Moody's: stabil a magyar és a legtöbb európai bankrendszer kilátása

Várhatóan folytatódik az európai gazdaságok kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából, bár e kilábalási folyamatot valószínűleg lassítja az ukrajnai háború - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban bemutatott szektorelemzésében.

2022.04.27. 22:40

Az EU felfüggesztené az Ukrajnából származó import vámjait

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy egy évre függesszék fel az Európai Unióba irányuló valamennyi ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett valamennyi vámot, és minden vonatkozó védintézkedést - közölte az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli testület közleménye szerint a lépés célja, hogy megkönnyítse Ukrajna unióba irányuló exportjának fellendítését, ami enyhíteni fogja az ukrán termelőknek és exportőröknek az orosz agresszió miatt megromlott helyzetét.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: az importvámok gyors és széles körű felfüggesztésének rendkívüli jelentősége van az ukrán gazdaság fellendítése szempontjából. A lépés megkönnyíti az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek uniós exportját - közölte.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is meg kell vizsgálnia, majd jóvá kell hagynia. (MTI)

2022.04.27. 21:57

Ukrajna: több irányba is megpróbáltak offenzívát indítani az orosz erők

A Donyeck megyei kormányzó szerint foszforbombákkal lőtték az oroszok Avigyijivkát. A mariupoli védők azt kérték, hogy az 1940-es dunkerque-i művelet mintájára mentsék ki őket.

2022.04.27. 21:36

"Régi ócskavasait" is átadná Szlovákia Ukrajnának

A közeli napokban az is eldől, milyen légvédelmi rendszer védheti északi szomszédunk légterét, most ugyanis még több lehetőség is van.

2022.04.27. 21:28

Íme a nagy európai gázkészlet-körkép

Lengyelország gázkészletei rekordmagas szinten állnak, ami védelmet nyújt az ország számára az orosz gázszállítások leállításával szemben. Más európai országok gázkészletei ugyanakkor jellemzően az ötéves átlag alatt állnak még a feltöltésre tett igyekezet ellenére is - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség gázipari vállalatok adatait idézve.

2022.04.27. 21:10

2,3 millió ukrajnai állampolgár kért védelmet az unióban

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának február 24-i kezdete óta mintegy 2,3 millió ukrajnai állampolgár, vagyis az elmenekültek 44 százaléka kért nemzetközi védelmet az Európai Unió valamelyik tagországában - közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége szerdán. A máltai központú EU-ügynökség jelentésében közölte, hetente átlagosan csaknem 300 ezer Ukrajnából érkező menekült kér ideiglenes védelmet az Európai Unióban.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta mintegy 4,6 millió Ukrajnából érkező menekült lépett az Európai Unió területére, abból a mintegy 5,3 millióból, akik elhagyták az országot. Lengyelországba több mint 2,9 millió, Romániába mintegy 800 ezer, Magyarországra több mint 500 ezer, illetve Szlovákiába 360 ezer menekült érkezett.

Az uniós ügynökség elemzése szerint az eddig ideiglenes védelmet kérő ukrán állampolgárok kétharmada nő, a kérelmezők között alig van felnőtt kísérő nélküli kiskorú.

Az átmeneti védelemben részesülők a többi között egy és három év közötti, úgynevezett kezdeti tartózkodási engedélyt, munkavállalási jogot, valamint egészségügyi kezeléshez, szálláshoz és szociális ellátáshoz való hozzáférést kapnak, a gyermekek pedig közoktatásban részesülhetnek. A védelemben részesülőknek a felsorolt kedvezmények eléréséhez nem kell menedékjogot kérniük, ami hosszabb eljárást igényelne.

Február 24. és április 24. között az ukrán állampolgárok mintegy 21 700 menedékkérelmet nyújtottak be az EU tagországaiban. Ez az unió területére ebben az időszakban belépő ukránok kevesebb mint 1 százalékát jelenti. A legtöbb, mintegy 9000 kérvényt március első hetében, közvetlenül a háború kezdete után nyújtottak be. A kérelmek száma ezután jelentősen visszaesett, mivel az Európai Unió március 4-én életbe léptette az ideiglenes védelemről szóló irányelvet. Az ideiglenes védelmet biztosítása révén a háború elől menekülők a gyorsított eljárás lefolytatását követően tartózkodási engedélyhez jutnak, valamint hozzáférést az oktatáshoz és elhelyezkedési lehetőséget az uniós munkaerőpiacon. (MTI)

2022.04.27. 20:42

Csúcstechnológiás megfigyelő rendszert helyeztek üzembe Kárpátalján

Új, "csúcstechnológiás" megfigyelő rendszert helyeztek üzembe Kárpátalján, amely lehetővé teszi a megyébe belépő potenciálisan kockázatos személyek és gépjárműveik gyors azonosítását és kiszűrését - jelentette be kedden Viktor Mikita kormányzó.

2022.04.27. 20:30

Az amerikaiak fegyverszállításra szólítják fel szövetségeseiket Kijev számára

Az USA arra kéri a vele szövetséges államokat, hogy minden követ mozgassanak meg Kijev folyamatos fegyverellátásának biztosítása érdekében.

2022.04.27. 20:08

Félreértett csernobili információk okoztak kisebb pánikot

A két hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt alig lehet hozzáférni a csernobili atomerőmű adataihoz. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára szerint emiatt is fontos, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója mit tapasztalt.

2022.04.27. 19:44

Dmitrij Peszkov megszólalt a leállított gázszállítások kapcsán

Reagált a zsarolási vádra és elmondta, mikor hajlandók újraindítani a szállítást.

2022.04.27. 19:33

Vlagyimir Putyin: "villámgyors csapásra" számíthat, aki kívülről beavatkozik a háborúba

Az orosz elnök egy szerdai szentpétervári törvényhozói tanácskozáson beszélt erről.

2022.04.27. 18:47

Fegyverre cserélte a Gazprombank alelnöki székét – az ukránok oldalán

Március 2-án elhagyta Oroszországot, most pedig fegyvert is fogna Ukrajna védelmében Igor Volobujev.

2022.04.27. 18:20

Csányi Sándor: nyomás alatt mi sosem szoktunk cselekedni

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című adásában beszélt az idei magyarországi gazdasági várakozásaikról, az ársapkáról, valamint az orosz és az ukrán piacon folytatott tevékenységükről. Üzbegisztánban tervben van egy állami bank megvétele.

2022.04.27. 17:57

Ukrajna szerint az érintett orosz raktárak elpusztítása "természetes folyamat"

Az orosz védelmi minisztérium időközben másodjára figyelmeztette az ukrán vezetést, hogy Kijevet fogják támadni, ha Ukrajna orosz területen lévő objektumokra mér csapást.

2022.04.27. 17:34

Példátlan kínai lépés az ukrajnai háború kapcsán

Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó.

2022.04.27. 16:46

Felajánlást tett a magyar kormány Ukrajnának

Szijjártó Péter New Yorkban az ENSZ Közgyűlése előtt nyilatkozott a háborúval kapcsolatban is, egyebek között kifejtve: kezd a világ kifogyni a reményekből.

2022.04.27. 16:35

Szijjártó Péter egyeztetett a gázszállításokról Szerbiával és Bulgáriával

Emellett személyesen is ellenőrizte a helyzetet.

2022.04.27. 16:19

Európa Tanács ukrajnaügyi különmegbízottat jelölhet ki

Az Európa Tanács különmegbízottat jelölhet ki az ukrajnai háború diplomáciai úton történő rendezésének elősegítése végett - jelentette ki Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén az Országgyűlés delegációjának vezetője szerdán Strasbourgban az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A közgyűlésnek az ukrajnai háború következményével foglalkozó vitáját követően a politikus elmondta: a strasbourgi szervezet gyorsan, és egységesen reagált a háború kitörésére, ennek az egységnek a fenntartásához a különmegbízotti intézmény hatékonyan hozzájárulhat a 46 tagország közötti nézetek összehangolása révén. Németh Zsolt azt is hozzátette, hogy a konfliktusra mindenképpen diplomáciai megoldást kell találni, amelynek elősegítésére jó alkalmat szolgáltathat egy negyedik ET-csúcs, amelynek keretében a tagországok vezetői irányt mutathatnak egy új európai biztonsági rendszer megteremtéséhez.

Arra is kitért, hogy a háború nem csak diplomáciai és politikai, hanem gazdasági következményekkel is jár: Ukrajnát újjá kell építeni. Erre a nemzetközi közösségnek már most el kell kezdenie felkészülni, az ET ehhez egy újjáépítési alap létrehozását javasolja - tette hozzá Németh Zsolt. (MTI)

2022.04.27. 15:37

Berlin tart az orosz "gázpisztolytól"

Igyekezett megnyugtatni a lakosságot a német kormány azzal a bejelentésével, hogy a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló orosz gázszállítás leállítása nem okoz gondot az ország biztonságos gázellátásában. Szakértők szerint azonban a jövőben hamar drámaivá válhat a helyzet.

2022.04.27. 15:32

Több pénzt ad Ukrajnának az EBRD

Jelentősen növeli Ukrajnának nyújtott kereskedelemfinanszírozási folyósításait az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint több mint 40 százalékkal 330 millió euróra emelkedik a bank által az ukrán kereskedelem támogatására folyósítandó finanszírozás összege.

Az EBRD tájékoztatása szerint az ukrajnai kereskedelemfinanszírozás növelésének egy része az élelmiszerellátási biztonság védelmére irányul, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a globális szintű élelmiszerválság kialakulása ősszel és jövőre.

A bank - egyelőre részletek nélkül - közölte azt is, hogy megkezdte egy külön élelmiszerbiztonsági intézkedéscsomag előkészítését. (MTI)

2022.04.27. 15:29

Törökország újabb légvédelmi rendszert kap Oroszországtól

Összhangban a korábban megkötött szerződéssel, Törökország újabb Sz-400-as légvédelmi rendszert kap Oroszországtól - jelentette be a török Hadiipari Elnökség (SSB) vezetője. Ismail Demir a török televízióban nyilatkozva leszögezte: a két ország között 2017-ben aláírt szerződésben eleve két rendszer leszállításáról volt szó. Kiemelte, hogy Ankara nem kíván a továbbiakban ilyen tranzakciót bonyolítani, és nem biztat erre másokat sem.

Törökország régóta igyekszik modernizálni légierejét, ennek keretében 2019-ben Sz-400-as légvédelmi rendszert szerzett be Oroszországtól. Az Egyesült Államok többször is aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt, mert attól tart, hogy Oroszország a rendszereket az ötödik generációs F-35-ös vadászbombázókról való információgyűjtésre használhatja fel. Ezen gépek gyártási programjából Washington ki is zárta Ankarát, jóllehet ezt követően F-16-os vadászgépek eladását ajánlotta fel az F-35-ösök helyett Törökországnak.

A tranzakció miatt az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a török fegyverzetek beszerzését intéző SSB-t és Demirt is. (MTI)

2022.04.27. 15:19

Adatok a "Menedekes" applikációról

Naponta átlagosan kétszázan keresik fel az egy hete indult "Menedekes" applikációt, mely az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság saját fejlesztése. Az applikációban lehetősége van a menedékes elismerés iránti kérelmet benyújtóknak adataikat előzetesen feltölteni, vagy ugyanezt megtehetik az Enter Hungary felületen keresztül is. Az elektronikus kérelem benyújtására alkalmas felületek az OIF honlapján keresztül elérhetők. Az adatok elektronikus rögzítését követően továbbra is szükséges személyesen megjelenni a fénykép és ujjnyomat rögzítése céljából. Az elmúlt egy hétben közel kétezer kérelmet adtak be, egyre többen éltek az előzetes adatfeltöltés lehetőségével.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta ezidáig - 2022. április 27. 6:00 órai adatok alapján - 18 596 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 7 797 fő esetében született elismerő döntés.

2022.04.27. 14:53

Ausztria nekiáll földgázt betárazni

Karl Nehammer a híreket cáfolva közölte, továbbra is euróban fizetnek. A dpa egy új OMV-Gazprom megoldásról értesült.

2022.04.27. 14:06

Élelmiszer, üzemanyag - Rendkívüli bejelentés: július 1-ig marad az árstop

Orbán Viktor a kormányülés szünetében a Facebookon tett közzé rövid videoüzenetet.

2022.04.27. 13:56

Gázhír - Az euró padlót fogott, a dollár kihúzta magát

Ötéves mélypontra zuhant az euró a dollárhoz képest. A CNBC elemzése szerint ennek egyik legfontosabb oka, hogy a Gazprom tegnap bejelentette: Lengyelországba és Bulgáriába leállítja a gázszállításokat.

2022.04.27. 13:56

Nagy kedvezményt kaphat Ukrajna

Az EU eltörölheti az ukrán termékeket sújtó vámokat és behozatali kvótákat, ezzel is támogatnák Ukrajna háború sújtotta gazdaságát. Ukrajnában az IMF becslése szerint idén a háború pusztítása miatt akár 45 százalékot is visszaeshet a GDP, így valóban életbevágó könnyítés volna, ha Ukrajna korlátlanul és vámmentesen exportálhatna az EU tagállamaiba acélt, ipari és mezőgazdasági termékeket, amelyekre pillanatnyilag semmi lyen kedvezmény nem vonatkozik.

A Bloomberg értesülései szerint akár már a héten bejelenthetik a kedvezményeket. (444.hu)

2022.04.27. 13:21

Ursula von der Leyen: ez zsarolás

A gázszállítás leállítása ismét megmutatta, hogy Oroszország mint gázszolgáltató megbízhatatlan – mondta az Európai Bizottság elnöke.

2022.04.27. 13:03

Romániában van gáz

Romániának nincsenek gázellátási nehézségei – jelentette ki az Agerpres közszolgálati hírügynökségnek adott nyilatkozatában Ion Sterian, a romániai gázvezetékeket működtető Transgaz társaság vezérigazgatója. A vezérigazgató szerint az ország földgázimportja az ütemterv szerint halad, és ebben a tavaszi időszakban az ország saját forrásokból is képes biztosítani a gázszükségletét.

A romániai tárolókban jelenleg 640 millió köbméter gáz található, 230 millió köbméterrel több, mint egy évvel ezelőtt. (MTI)

2022.04.27. 12:37

Így érinti a magyar gázszállítást a bolgár leállás

A Portfolio elemzőjét kérdeztük, miután a Gazprom teljesen felfüggesztette a Bulgáriába és Lengyelországba irányuló gázszállításait.

2022.04.27. 11:18

Ukrajnai háború: a magyaroknak üzent a Nemzeti Színház színpadáról egy litván társulat

A MITEM-re érkezett litván előadások végén szokatlan jelenetekkel szembesültek a nézők.

2022.04.27. 11:07

Szakértő: az atom bevetésével Oroszország „nulláról mínusz 5-re redukálná” a presztízsét

Kaiser Ferenc szerint Oroszországnak sem hadászati, sem politikai, sem gazdasági szempontból nem érdeke a nukleáris arzenál alkalmazása.

2022.04.27. 10:59

Zaporizzsjában amerikai fegyvereket semmisítettek meg az oroszok

Tengerről indított, nagy hatótávolságú, precíziós Kalibr rakétákkal a zaporizzsjai alumíniumgyár területén hangárokat semmisítettek meg az éjszaka folyamán, amelyekben nagy mennyiségű amerikai és európai fegyvert és lőszert tároltak – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerda délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz harcászati légierő 59 ukrán katonai létesítményre mért csapást, aminek következtében egyebek között több mint 120 "nacionalista" fegyveres és 35 páncélozott jármű megsemmisült.

A rakéta- és tüzérségi erők 573 célpontot támadtak, a légvédelem pedig lelőtt 18 ukrán drónt és egy Tocska-U harcászati rakétát.

A TASZSZ hírügynökség az orosz rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy "a Donyec-medencéből és Ukrajnából" az elmúlt nap folyamán újabb 18 ezer ember érkezett Oroszországba. Ezzel az Oroszországba menekült ukrajnaiak száma meghaladta az egymilliót, köztük több mint 182 ezer gyerek. (MTI)

2022.04.27. 10:46

Szófia: nem kell aggódni, eljut Magyarországra a gáz Bulgárián keresztül

Az energiatárca vezetője szerint nem fognak "lehajtott fejjel tárgyalni".

2022.04.27. 10:32

Kérdőjelek a menekültek hazai befogadására szánt uniós források körül

Egyelőre nem tisztázott, hogy a civilek és segélyszervezetek részesülhetnek-e a juttatásból.

2022.04.27. 10:17

Megtörtént: leállította a lengyel és bolgár gázszállítást Oroszország

21 százalékkal ugrott meg a gáz ára Európában.

2022.04.27. 09:50

Oroszok, moldovaiak és helyiek együtt őrzik a békét a Dnyeszter-melléken

A Dnyeszter melléki területen elkövetett előző napi robbantások után szerdára virradóan az éjszaka csendes volt - írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

2022.04.27. 09:49

Orosz és fehérorosz kémet fogtak

A lengyel hatóságok letartóztattak egy orosz és egy belarusz állampolgárt, akik állítólag kémkedtek Lengyelországban.

Az április 21-én és 22-én őrizetbe vett férfiakat az orosz titkosszolgálatok javára végzett kémtevékenységgel gyanúsítják. A lengyel katonai kémelhárító szolgálat (SKW) által összegyűjtött anyag arra utal, hogy a két férfi a lengyel fegyveres erők működését próbálta felmérni, beleértve a hadsereg jelenlétét a lengyel-belarusz határzónában. (444.hu, The Guardian)

2022.04.27. 09:38

Világbank: brutális drágulást hoz a háború

A globális energiaárak például 50 százalékkal nőnek az idén – igaz, a szektorban jövőre már árcsökkenésre számítanak.

2022.04.27. 08:55

Kigyulladt egy oroszországi lőszerraktár az ukrán határ közelében – videók

Több robbanás is hallatszott Belgorod város központjából.

2022.04.27. 08:44

Megérkezett a lengyel reakció az orosz gázcsap elzárására

Lengyelország és Bulgária sem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, ezért a Gazprom arról tájékoztatta a két országot, elzárja irányukba a gázszállítást.

2022.04.27. 08:20

Ukrajnába ment harcolni a somogyi férfi, vádat emeltek ellene

A kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért csatlakozott a szakadárokhoz.

2022.04.27. 07:50

Több mint 10 500 menekült érkezett Magyarországra

Magyarország területére kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5228 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5430 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 465 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől kedden 701 ember, köztük 231 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.04.27. 07:12

Moszkva: csakis Ukrajna szétszakadása lehet a végeredmény

Súlyos ukrán veszteségekről számoltak be az oroszok.

2022.04.27. 06:47

Szijjártó Péter: nem érinti Magyarországot, hogy Bulgária nem kap több orosz gázt

Lengyelország után a második uniós országot tájékoztatta a Gazprom, hogy szerdától nem szállít neki több földgázt. A magyar import jelentős része Bulgárián keresztül érkezik, de a külgazdasági és külügyminiszter szerint az oroszok friss döntése után is szerződés és ütemterv szerint, zavartalanul jön az orosz gáz hozzánk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×