eur:
388.97
usd:
361.1
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Gázhír - Az euró padlót fogott, a dollár kihúzta magát

Ötéves mélypontra zuhant az euró a dollárhoz képest. A CNBC elemzése szerint ennek egyik legfontosabb oka, hogy a Gazprom tegnap bejelentette: Lengyelországba és Bulgáriába leállítja a gázszállításokat.

Egyre jobban aggódnak a befektetők az orosz gázszállítások leállítása és az európai recesszió miatt - így foglalta össze a CNBC szakújsáírója az elmúlt két nap legfontosabb gazdasági eseményeit. A portál számításai szerint az Európai Unió nagy mértékben függ az orosz gáztól, a tagországok importjának mintegy negyven százaléka Moszkvából érkezik.

A CNBC arról ír:

a piac attól tart, hogy a Gazprom döntései még jobban lelassítják az unió gazdaságát.

Az euró árfolyama emiatt 2017 óta először süllyedt 1,06 dollár alá.

Mindeközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte Oroszországot, amiért az "zsarolni" akarja Európát azzal, hogy leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat. Az EB vezetője azt mondta: felkészültünk erre a forgatókönyvre. Azon dolgozunk, hogy alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket biztosítsuk az egész EU-ban. Jelenleg is zajlik a gázkoordinációs csoport ülése."

Nem sokkal azután, hogy Oroszország leállította gáz szállítását Bulgáriának,

a görög miniszterelnök bejelentette: Görögország kisegíti Bulgáriát.

A Reuters jelentése szerint a két ország vezetője telefonon tárgyalt a kérdésről. A Portfolio a gázszállítások leállítása után arról írt: a norvég Vaar Energi gázcég azt állítja, hogy jelenleg annyi földgázt termel, amennyit csak tud, és rövid távon nem tervezi a termelés további növelését. Norvégia az EU egyik legfontosabb gázszállítója, az unióba Oroszország után onnan érkezik a legtöbb gáz.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×