eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az éjszakai orosz támadásokban megsebesült ukrán katonák egyikét ápolják a Kijev szomszédságában lévő Brovari kórházában 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Felajánlást tett a magyar kormány Ukrajnának

Szijjártó Péter New Yorkban az ENSZ Közgyűlése előtt nyilatkozott a háborúval kapcsolatban is, egyebek között kifejtve: kezd a világ kifogyni a reményekből.

Az ENSZ fokozott szerepvállalására lenne szükség az ukrajnai béke megteremtése és a tűzszüneti megállapodás tető alá hozása érdekében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban. Az ENSZ Közgyűlése békeépítési tevékenységének finanszírozásáról szóló ülése kapcsán Szijjátó Péter rámutatott, hogy az Ukrajnában zajló háború minden perce biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára, ezért fontos, hogy mielőbb véget érjen a vérontás.

"A háború egyre brutálisabbá válik, ez látszik az áldozatok számán, a tragikus képsorokon, illetve azon is, hogy a menekültek száma egyre nő" - mondta, hozzátéve, hogy hazánkba már több mint 640 ezer ember érkezett Ukrajnából.

"Kezdünk kifogyni a reményekből (.) Ezen utolsó remények egyike az, hogy az ENSZ talán valamifajta megnövekedett szerepvállalással és ambiciószinttel részt tud venni a béke létrehozásában,

egy tűzszünet létrehozásában, a béketárgyalások sikeresebbé tételében" - fogalmazott.

Szijjártó Péter támogatásáról biztosította az ENSZ-főtitkár javaslatát, amelynek alapján humanitárius kontaktcsoportokat állítanának fel, illetve "elementáris fontosságúnak" nevezte a civilek biztonságos kimenekítését lehetővé tevő folyosók működését.

A miniszter bejelentette, hogy

a kormány felajánlotta Ukrajnának a sebesült katonák magyarországi ellátását.

Emellett hangsúlyozta, hogy rendkívüli mértékben fokozni kell a humanitárius tevékenységet, amiből Magyarország is kiveszi a részét, miután már több mint ezer tonnányi segélyszállítmányt küldtek a hatóságok Ukrajnába.

(A nyitókép illusztráció: Egy orosz támadásokban megsebesült ukrán katonát ápolnak a Kijev szomszédságában lévő Brovari kórházában 2022. március 1-jén.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×