eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Dmitrij Peszkov megszólalt a leállított gázszállítások kapcsán

Reagált a zsarolási vádra és elmondta, mikor hajlandók újraindítani a szállítást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a gázellátás helyreállításának feltétele az áttérés a rubelben fizetésre. Rámutatott, hogy ez semmilyen hatást nem gyakorol az energiahordozó árára.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy Oroszország Bulgária és Lengyelország mellett más országok sem kapnak gázt, ha nem fizetnek érte rubelben. Peszkov azt mondta, nem tudja megmondani, hány ország egyezett már bele, hogy áttér az új fizetési rendszerre.

Európai politikusok kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy az áttérés a rubelelszámolásra a gázkereskedelemben nem zsarolás, és Oroszország továbbra is megbízható energiaszállító marad, és elkötelezett a szerződéses kötelezettségei mellett. Emlékeztetett rá, hogy az áttérést egyes országok "példátlanul barátságtalan" lépései váltották ki, akik

a tartalékok jelentős részét "ellopták" Oroszországtól.

A TASZSZ hírügynökség reggel azt írta, hogy a hír hatására a gáz ára Európában 21 százalékkal ugrott meg, meghaladva az ezer köbméterenkénti 1370 dollárt.

Putyin március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket "kompromittált valutákban", beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket. Peszkov szerdán azt mondta,

Putyin nem tervezi, hogy kapcsolatba lép a rubelben fizetést elutasító országok vezetésével.

Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel. Varsó közölte: megtalálta a módját annak, hogy ne használjon többé orosz földgázt, mivel cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×