eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A drónfelvételről készült dátum nélküli, először Alekszandr Hodakovszkij, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka, majd a Mariuopli városi tanács által közzétett képen füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről légicsapások következtében a kelet-ukrajnai Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mariuopli városi tanács

Példátlan kínai lépés az ukrajnai háború kapcsán

Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó.

Ezzel elsőként szünetelteti a cég oroszországi működését a kínai technológiai vállalatok közül az ukrajnai háború kezdete óta – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A dél-kínai sencseni központú vállalat, amely világvezetőnek számít a dróngyártás terén, kedden tett közzé egy rövid közleményt az internetes oldalán a döntésről. A közlemény szerint a DJI a különböző joghatóságokhoz kapcsolódó megfelelési követelmények belső vizsgálatát követően hozta meg a határozatot.

A céget bírálatok érték olyan vádak kapcsán, miszerint az orosz hadsereg DJI által gyártott drónokat vet be Ukrajnában.

A múlt héten a vállalat a vádakra reagálva közleményt adott ki, miszerint termékeiket lakossági használatra fejlesztették ki, és az emberek életének megkönnyítésére tervezték. Hangsúlyozták továbbá: nem forgalmaznak katonai felhasználású termékeket, és "kategorikusan elleneznek" minden arra irányuló próbálkozást, hogy a DJI-termékekhez bárki is fegyvereket csatoljon.

Március elején Mihajlo Federov ukrán miniszterelnök-helyettes azt állította, hogy az orosz csapatok a DJI termékeit használják rakétáik navigálására. A kínai gyártó erre azt a választ adta, hogy nem képes egyesével hatástalanítani az általa gyártott drónokat. Március végén pedig a vállalat elutasította a vádakat, miszerint segítené az orosz hadsereget, miután az Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai készülékforgalmazójának számító MediaMarkt levette polcairól a DJI termékeit.

Más kínai nagyvállalatok egyelőre nem jelentettek be az oroszországi tevékenységüket vagy az orosz piacot érintő lépést. A kínai kormányzat az ukrajnai háború kapcsán nem ítélte el Oroszországot, és szankciók alkalmazása helyett tárgyalásokat sürget a helyzet rendezése érdekében.

Nyitóképünkön a drónfelvételről készült dátum nélküli, először Alekszandr Hodakovszkij, az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" katonai parancsnoka, majd a Mariuopli városi tanács által közzétett képen füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről légicsapások következtében a kelet-ukrajnai Mariupolban 2022. április 18-án.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×