eur:
394.92
usd:
365.46
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos bresti talákozóján 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Német miniszter: nem szabad engedni Putyin követelésének

Annalena Baerbock szerint az orosz katonai fellépés igazolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint az Oroszország által indított háború igazolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat.

"Ha a világ megváltozik, a politikának is változnia kell" - mondta Baerbock pártja, a Zöldek regionális konferenciáján szombaton az északkelet-németországi Cottbus városban. "Azért támogatjuk az ukránokat, hogy meg tudják védeni magukat, és képesek legyen harcolni az országuk békéjéért és biztonságáért" - tette hozzá.

A Németországot is tagjai közé soroló NATO tagállamainak vezetői a héten találkozót tartottak, és - mások mellett Jens Stoltenberg főtitkár közlése szerint - világossá tették, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

A német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "nemzetközi jogba ütköző agressziója nemcsak Ukrajna szuverenitása és a 40 millió ukrán elleni támadás, hanem Európa békéje elleni támadás is". Ugyanakkor aláhúzta, hogy nem lehet közvetlenül beavatkozni a háborúba, mert az veszélybe sodorná az Ukrajnával szomszédos NATO-tagállamokat.

Annalena Baerbock hangsúlyozta, "fontos a lehető leghatározottabban elítélni ezt a háborút, és egyértelműen megnevezni, ki az, aki ennek véget vethetne, és ez a személy az orosz elnök".

Kitért az Oroszország ellen kivetett szankciókra is, amelyek szerinte láthatóan működnek, hiszen Putyin hirtelen azt kezdte követelni, hogy a gázszállításokért rubelben fizessenek. Ennek a követelésnek a külügyminiszter szerint nem szabad engedni, mert a gázszállításokról kötött szerződésekben euróban vagy dollárban történő fizetést rögzítettek, és ezért a vásárlók euróban vagy dollárban fognak fizetni. "Nem megyünk bele ebbe a játékba" - jelentette ki.

Az ukrán menekültekről szólva Baerbock utalt arra, hogy repülőjáratokat indítanak az emberek kimenekítésére európai országokba és Észak-Amerikába. "Több ezer ilyen járat lesz. Várhatón 8-10 millió menekülttel kell számolni, és mindannyiukat be fogjuk fogadni" - mondta a német külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×