eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolat lehet a levegő szennyezettsége és a koronavírusok terjedése között

Több, egymással párhuzamosan folyó vizsgálat is egyre több kapcsolatot lát a különböző Covid-variánsok terjedése és a légszennyezettség aktuális szintje között.

Az eddig sem volt titok, hogy a levegő szennyezettsége a betegségek széles köréhez kapcsolódik, többet elsődlegesen éppen erre vezetnek vissza. Most azonban több, egymással párhuzamosan végzett kutatás is bevonta a légszennyezéssel összefügő vizsgálatok körébe a Covid-fertőzés sok esetben látványosan gyors terjedésének kérdését.

A héten a belgiumi székhelyű Európai Közegészségügyi Szövetség (European Public Health Alliance – EPHA, közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó nem profitorientált európai szervezetek és ügynökségek európai ernyőszervezete) az utóbbi kérdéskörnek szentelt tanácskozást tartott.

A rendezvényről tudósító Euractiv idézte a delfti Daan Juijnt és a müncheni Annette Petterse-t, akik külön szálon futó kutatásaik következtetéseként egyaránt úgy vélték, hogy

„számos tényező arra utal”, hogy a fertőzés a magasabb légszennyezettségű körzetekben kimutathatóan nagyobb arányú volt.

Azt ugyanakkor mindketten hangsúlyozták, hogy tudományos szintű végkövetkeztetések levonáshoz még további empiritkus adatokra lesz szükség, de eddigi tanulmányaik alapján úgymond „meggyződéssel állíthatják”, hogy tisztább levegőjű közegben kevesebb megbetegedés, kevesebb tesztvizsgálat fordulhat elő.

“Mind több bizonyíték arra utal, hogy a fertőzések terjedési sebessége és a levegő minősége között közvetlen kapcsolat van, amit eddig többnyire figyelmen kívül hagytunk” – jelentette ki prezentációjában a müncheni kutató.

Szakértők megjegyzik, hogy a légszennyezés kérdése régóta kiemelten vizsgált terület az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tevékenységében, amely éppen tavaly novemberi jelentésében mutatta ki, hogy

csupán Európában évi mintegy 300 000 haláleset köthető a levegő rossz minőségéhez.

Ha kimutathatóvál válik, hogy a Covid-fertőzések, és ezzel közvetve a halálesetek számának alakulására is befolyással van a levegő minősége, akkor a kérdéskör gondos vizsgálata és a levegő tisztaságának javítása még inkább prioritássá válhat – mutatnak rá elemzők.

Az Európai Bizottság amúgy történetesen éppen most dolgozik a 2008-as levegőminőségi EU-irányelvének a felülvizgálatán, amelynek aktualizált változatára az idei év harmadik negyegédévében készülnek javaslatot tenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×