eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Prison interior. Jail cells and shadows, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Letartóztatták a dán titkosszolgálat vezetőjét

Lars Findsent azzal gyanúsítják, hogy szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában vett részt.

Őrizetbe vették a dán hírszerzés (DDIS) vezetőjét, Lars Findsent, akit azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában vett részt – jelentette a helyi sajtó.

A kiszivárogtatással kapcsolatban Dánia két titkosszolgálatának négy jelenlegi és két korábbi munkatársát vették őrizetbe, a többieket azonban elengedték, jóllehet a nyomozás tovább folyik.

Az ügyészség és a hatóságok nem közöltek további részleteket arról, milyen jellegű kiszivárogtatásról van szó, a DR dán közszolgálati televízió azonban 2020-ban azt közölte, hogy a hírszerzés információkat osztott meg az Egyesült Államok nemzetbiztonságával, amely így hozzáférhetett dán állampolgárok személyes adataihoz és beszélgetéseihez is.

Egyelőre nem tudni azt sem, meddig tartják őrizetben Findsent, aki nem nyilatkozott a sajtónak.

A volt igazgatót és négy munkatársát egyébként 2020 augusztusában függesztették fel egy másik ügyben, a titkosszolgálatokat felügyelő független bizottság vizsgálata miatt, ám e vádak alól azóta tisztázta magát.

A dán titkosszolgálatok az elmúlt években többször is botrányba keveredtek: 2019-ben egy koppenhágai bíróság négy hónap börtönbüntetésre és 400 ezer dán korona (több mint 17 millió forint) pénzbírságra ítélte a dán titkosszolgálat (PET) egykori vezetőjét, Jakob Scharfot, mert egy könyvben bizalmas információkat közölt a szervezetről. A börtönbüntetést később elengedték. Scharfnak csak a bírságot kellett kifizetnie.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×