INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

milos zeman

csehország

v4

külügyminiszter

WASHINGTON, DC - JULY 16:  Czech Republic MP Jan Lipavsky speaks during a news conference with American and European counterparts at the Atlantic Council July 16, 2018 in Washington, DC. The news conference is part of a forum titled, Pulling at the Strings: The Kremlins Interference in Elections and comes on the heels of a summit meeting between U.S. President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin in Helsinki, Finland.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Azzal az ígérettel állhatott fel a cseh a kormány, hogy támogatja a V4-együttműködést – árulta el Milos Zeman

Infostart / MTI

Ha erre – és az Izraellel ápolt stratégiai partnerség fenntartására – nem vállal személyes felelősséget Petr Fiala új kormányfő, akkor a köztársasági elnök nem nevezte volna ki a kalózpárti jelöltet külügyminiszternek.

Petr Fiala kormányfő személyesen vállalt felelősséget azért, hogy Jan Lipavsky új cseh külügyminiszter tevékenységében tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot. Milos Zeman cseh államfő a Prima News kereskedelmi hírtelevízióban ezzel indokolta döntését, hogy a korábban nyilvánosságra hozott fentartásai ellenére végül mégis a Kalózpárt jelöltjét nevezte ki a cseh diplomácia élére.

"Legutóbbi találkozónkon Petr Fiala felajánlotta: személyes felősséget vállal azért, hogy (Jan) Lipavsky tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot, ami konkrétan

  • az Izraellel ápolt stratégiai partnerség fenntartását és
  • a visegrádi együttműködés támogatását

jelenti. Ez az a két dolog, amelyeket Lipavskynak felróttam" - jelentette ki Milos Zeman az interjúban.

Az államfői hivatal korábbi közleménye szerint Zeman kifogásolta azt is, hogy Jan Lipavskynak nincs teljes egyetemi képzettsége és javasolta, hogy a következő Szudétanémet Napokat Csehországban tartsák meg. Petr Fiala biztosított arról - szögezte le az elnök - hogy a hagyományos szudétanémet találkozóra nem kerül sor Csehországban. Zeman szerint Fiala ezt Lipavsky "őrült ötletének" minősítette.

Milos Zeman a kormány kinevezése előtt személyesen találkozott mind a 17 miniszter-jelölttel. Ezt követően nyilatkozott Zeman úgy, hogy egy kivételével minden jelöltet hajlandó kinevezni tárcavezetőnek. Nevet nem mondott, de az elnöki hivatal később megerősítette a sajtó értesülését, miszerint Jan Lipavskyról van szó, és nyilvánosságra hozta az elnök konkrét kifogásait is a jelöltet illetően. Ezt követően meglepetést keltett, hogy Milos Zeman pénteken minden jelöltet miniszternek nevezett ki. Konkrét indokokat ezzel kapcsolatban eddig nem közöltek.

A műsorvezető felvetésére, hogy Lipavsky esete nem egyedi, és például Jan Hamáceknek a korábbi kormányfő első helyettesének és belügyminiszternek csak középiskolai végzettsége van, Zeman azt mondta: ez is zavarta, de szerinte különbséget kell tenni a belügyi és a külügyi tárca között, mert a külügy vezetőjének külföldön kell helytállnia, s ez megkülönbözteti őt a belügyminisztertől.

"Úgy gondolom, hogy egy szép napon a kormány is rájön, hogy Lipavsky nagyon gyenge miniszter, és megváltoztatja véleményét"

- zárta le a témát Milos Zeman.

Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018