eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Facebook

Brüsszelben tárgyal Márki-Zay Péter

Az európai politikusok is érdekeltek abban, hogy Magyarország az EU-nak hűséges tagja és ne árulója legyen – fogalmazott Márki-Zay Péter, miután több uniós politikussal is tárgyalt.

Két nap alatt összesen húsz megbeszélésen vesz részt rész Brüsszelben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje: többek között hat uniós biztossal és az összes Európa-párti frakció vezetőjével is találkozik. Márki-Zay Péter azért érkezett az Európai Unió központjába, hogy bemutassa, milyen Magyarországot szeretne. Azt mondta, az első visszajelzések pozitívak.

"Nyitottak az európai politikusok egy megújuló Magyarországra. Ők is érdekeltek abban, hogy az európai értékekhez, a nyugat-európai keresztény kultúrához tartozó Magyarország ennek a szövetségnek ugyanúgy, ahogy a NATO-nak is hűséges tagja legyem, és ne árulója" – mondta.

Márki-Zay Péter szerint ehhez Magyarországnak fel kell számolnia a korrupciót, és csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, emellett ki kell utasítani az Orbán-rendszer alatt befogadott nemzetközi terroristákat és bűnözőket. Úgy látja, az eurózónába is be kell lépni, és gondoskodni kell róla, hogy az uniós forrásokat a magyar emberek javára fordítsák.

"Azokat az európai uniós forrásokat, amelyeket ostobaságokra, mint lówellness és 50 centiméter magas kilátó, és fideszes politikusok családjainak a gazdagodására használtak, az Európai Unió sokkal körültekintőbben folyósítsa, és a továbbiakban ne az Orbán-család és a fideszes bűnözők gazdagodására, hanem a magyar nép jólétének emelésére fordítsuk" – jelentette ki.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy a helyreállítási alap és más uniós források folyósítása is a Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági aggályok és a korrupció miatt késik. Hozzátette: az ellenzék azt szeretné, ha Magyarország megfelelne a jogállami kritériumoknak, így egyetért azzal, ha az EU megfontolja, hogy mire és milyen feltételek mellett ad támogatást.

Márki Zay Péter végül leszögezte: sem ő, sem más ellenzéki politikus nem állította, hogy eltörölnék a rezsicsökkentést. Szerinte a valódi rezsicsökkentés az lenne, ha segítenének az embereknek abban, hogy a saját energiájukat megtermelhessék, például napelemekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×