INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

kelemen hunor

rmdsz

románia

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke online sajtótájékoztatót tart a Szövetségi Állandó Tanács ülése után Kolozsváron 2020. október 16-án. A Szövetségi Állandó Tanács a parlamenti jelöltlistákról döntött, amelyen az Erdélyi Magyar Szövetség két befutó helyet kaphat.

Újra nekilendülnek a bukaresti kormányalakításnak - magyar kormányfőjelölt is lesz

Infostart / MTI

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök várja az államfő hívását.

Lesz miniszterelnök-jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), amikor az államfő újabb kormányalakítási egyeztetésre fogja hívni a pártokat - jelentette be közösségi oldalán szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az október 5-én megbuktatott, jelenleg ügyvivőként tevékenykedő, Florin Citu vezette kabinetben miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus azt követően tette ezt a bejelentést, hogy sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányfőjelöltje nem tudott parlamenti többséget gyűjteni az általa javasolt kisebbségi kormány jóváhagyásához, és a PNL bejelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat kezd egy kormánytöbbség kialakítása érdekében valamennyi demokratikus párttal, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) is beleértve.

"Egyáltalán nem tartom elvetendő javaslatnak, hogy egy következő koalícióban - legyen az a PNL-USR-RMDSZ vagy a PNL-PSD-RMDSZ - az a legkisebb politikai alakulat adja a miniszterelnököt, amely a stabilitást képviseli. Lehet beszélni arról, hogy a Szövetségnek csak 6-7 százaléka van a parlamentben, de nem ez az érdekes! Sokkal fontosabb onnan megközelíteni a kormányalakítás kérdését, hogy melyik az a politikai alakulat, amely a racionalitás és a következetesség hangja volt az elmúlt időszakban, és amelynek a miniszterelnök-jelöltje integratív személyiség" - indokolta az RMDSZ kezdeményezését Kelemen Hunor.

Az RMDSZ a Citu-kabinet megbuktatása utáni első kormányalakítási egyeztetésen is hasonló kezdeményezéssel állt elő, arra hivatkozva, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, ugyanis a következő fél évben olyan fontos döntéseket kell hozni a világjárvány, az energiaárak, a jövő évi költségvetés-tervezet, vagy a nemzeti helyreállítási terv megvalósítása terén, amelyeket ügyvivő kormány nem hozhat.

Az RMDSZ akkor - ideiglenes megoldásként - azt javasolta Klaus Iohannis államfőnek, hogy a következő hat hónapra RMDSZ-es miniszterelnökre bízza az ország vezetését, időt adva a román pártoknak arra, hogy megtalálják az együttműködés módozatait.

A román pártok szerdai kormányalakítási tárgyalásai előtt mind a PNL, mind a PSD úgy nyilatkozott, hogy egy koalíciós kormányban igényt tart a miniszterelnöki tisztségre.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018