eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Iszlamista tálib kommandósok érkeznek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 31-én, a légi kikötőt eddig biztosító amerikai katonák távozása után. Az utolsó amerikai repülőgép felszállásával befejeződött az Egyesült Államok leghosszabb, afganisztáni háborúja.
Nyitókép: MTI/AP/Hvadzsa Taufik Szediki

Afgán összeomlástól tartanak

A helyzet egyre romlik - vélekedett az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Afganisztánt társadalmi-gazdasági összeomlás fenyegeti, ami veszélyt jelent az ott élőkre, a régióra és a nemzetközi biztonságra nézve egyaránt - írta közleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrel emlékeztetett arra, hogy a tálibok augusztusi hatalomátvétele óta gazdasági helyzet rosszabbodott, az afgán bankrendszer szinte megbénult, az élelmiszerárak 50 százalékkal nőttek az infláció miatt, az ország egészségügyi rendszere a teljes leállás előtt áll.

"A helyzet egyre romlik, Afganisztán humanitárius katasztrófa előtt áll, ami tömeges migrációt indíthat el a szomszédos országokba.

Ennek elkerülése érdekében, a táliboknak eleget kell tenniük bizonyos feltételeknek, ami lehetővé tenné a nemzetközi segítségnyújtást"- hangsúlyozta.

Borrell múlt heti katari látogatása során magas rangú tisztviselőkkel találkozott, akiknek az volt az egybehangzó véleményük, hogy tárgyalni kell a tálib vezetőkkel. Az EU-nak egyértelművé kell tenni számukra, hogy első feltételként biztosítaniuk kell az emberi jogok tiszteletben tartását a segítségnyújtás folytatásához - fogalmazott a főképviselő.

A tálibok hatalomátvétele óta az EU úgy döntött, hogy 57 millió euróról 200 millió euróra növeli az Afganisztánnak folyósított humanitárius segélyt, és tagállamainkkal együtt 677 millió eurót irányzott elő az afgán lakosság megsegítésére, ám leállította az országba irányuló fejlesztési forrásokat.

Borrell szerint Katarnak nyílt kapcsolatai vannak a tálibokkal, így hozzájárulhatnak egy új stratégia kidolgozásához, amely segíthet az EU-nak a tálibokkal történő kapcsolatfelvételt illetően. A főképviselő sürgette a dohai vezetést, hogy használja ki kapcsolatait a térségben, és "intse mérsékletre a tálib vetetőket" annak érdekében, hogy a humanitárius katasztrófa elkerülhető legyen.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×