eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin
Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt ábrázoló képet tart egy tüntető a volt elnök őrizetbe vétele elleni tüntetésen a barcelonai olasz konzulátus épülete előtt 2021. szeptember 24-én. A kép alatti felirat jelentése Puigdemont az elnökünk. Puigdemontot előző nap őrizetbe vették Olaszországban, egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Quique Garcia

Olaszországban őrizetbe vették a volt katalán elnököt

A spanyol kormányfő szerint Carles Puigdemontnak a spanyol igazságszolgáltatás elé kell állnia.

Őrizetbe vették csütörtökön Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól - közölte ügyvédje.

"Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott" - közölte ügyvédje, Gonzalo Boye a Twitteren, kifejtve, hogy egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe.

A katalán vezetőt Alghero városban tartóztatták le, erősítette meg kabinetfőnöke, Josep Lluís Alay a Twitter közösségi oldalon.

Azt írta, hogy

a rendőrség őrizetbe vette az olasz határon, amikor megérkezett a helyi repülőtérre. Az illetékes bíróság pénteken határoz arról, hogy szabadon engedik-e vagy kiadják

- tette hozzá Alay.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az Európai Unió Törvényszéke is megerősített. Azonban az uniós bíróság még nem hozott végérvényes ítéletet az ügyben.

A 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Puigdemont Belgiumban él száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Június végén rá nem terjedt ki a Spanyolországban bebörtönzött kilenc függetlenségpárti aktivistának adott kegyelem, és a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé.

A spanyol kormányfő közvetlenül a pénteki olaszországi kiadatási meghallgatás előtt publikált közleménye szerint Puigdemontnak a spanyol igazságszolgáltatás elé kell állnia.

"Puigdemontnak alá kell vetnie magát a spanyol bíróság döntéseinek,

pontosan úgy, mint bármely más spanyol állampolgárnak" - szögezte le Pedro Sánchez.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított 2017-es függetlenségi népszavazás miatt indult büntetőeljárás lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×